Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten Elektronica-ICT sporen olifanten in Afrika op

internet of things olifanten tracker ap hogeschool antwerpen

Het Internet of Things heeft een vaste stek veroverd in onze IT-opleidingen. Zo ontwikkelen onze bachelorstudenten Elektronica-ICT momenteel een unieke tracker voor olifanten. Als Afrikaanse boeren de kuddes beter kunnen monitoren, kunnen ze gevaarlijke confrontaties vermijden en hun oogst beter beschermen. 

Het Internet of Things (IoT) is aan een stevige opmars bezig. De term verwijst naar het geheel van apparaten die zijn verbonden met het internet en die gegevens naar de cloud sturen en communiceren met elkaar of met computers, zonder dat er mensen aan te pas komen. Gezien de eindeloze mogelijkheden zullen we in de toekomst niet om het Internet of Things heen kunnen.  

Dat ondervond ook docent Dirk Van Merode tijdens een recente trip door Oost-Afrika."Samen met collega's reisde ik naar Ethiopië, Oeganda en Tanzania als coördinator voor een Europees project dat inzet op degelijk STEM-onderwijs in Afrika. Daar stelden we vast dat er een sterke nood is aan praktisch geschoolde technische specialisten, maar ook dat er heel wat behoefte is aan betaalbare IoT-oplossingen die het leven van de lokale bevolking aanzienlijk zouden verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan automatische irrigatie van velden of detectie van ziektes." 

Out of Africa  

Sinds dit academiejaar biedt AP Hogeschool dan ook een specifieke graduaatsopleiding Internet of Things aan, waarbij studenten leren hoe ze slimme devices kunnen plaatsen en configureren. Tegelijkertijd wordt Internet of Things ook een verplicht projectvak in de bachelor Elektronica-ICT. Op dit niveau ligt de focus meer op het ontwerpproces. De inspiratie voor de projecten haalden de docenten onder meer uit hun veldwerk in Oost-Afrika. 

Een deel van de bachelorstudenten werkt aan een betaalbaar tracking systeem voor het transport van medicatie in Afrika. Anderen ontwikkelen momenteel een unieke tracker voor olifanten."Olifanten zijn verzot op de plaatselijke plantages. Ze duiken meestal 's nachts op, zodat boeren 's ochtends plots hun (halve) oogst vernield zien. Als het tot een confrontatie komt, kan die bovendien fatale gevolgen hebben voor zowel mens als dier", aldus docent Gert van Hulle.

De studenten bedachten een oplossing in de vorm van een mobiele gps die olifanten met zich mee kunnen dragen."Aan de hand van zelfontwikkelde software en een webapplicatie brengen onze studenten de bewegingspatronen van de olifanten in beeld. Onderzoekers stelden vast dat mannetjes de kudde verlaten om eten te verzamelen, terwijl de rest van de kudde zich voortbeweegt. Als zoölogen meer inzicht kunnen krijgen in dit gedrag, kunnen ze ook beïnvloeden waar de dieren naartoe gaan. Zo blijven zowel de plantages als de dieren gespaard." Bedoeling is om een prototype te ontwikkelen dat op termijn daadwerkelijk ingezet kan worden. 

Gerelateerde artikels