Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten Communicatie steken handen uit de mouwen tijdens eerste productieweek

Stijn Van Nuffel aan het stadion van KV Mechelen 3
© Stijn Van Nuffel aan het stadion van KV Mechelen

Dankzij het vernieuwde leerplan, krijgen onze eerstejaarsstudenten Communicatie nog meer kansen om praktijkervaring op te doen. Na iedere vijf lesweken, volgt een productieweek waarbij de studenten hun kennis meteen concreet in de praktijk toepassen. De eerste productieweek is intussen achter de rug en dat was alvast een groot succes, zo getuigt Stijn Van Nuffel.

Wat waren de opdrachten tijdens de productieweek?

“Tijdens de productieweek krijg je een reeks opdrachten voor verschillende vakken. Dit is heel gevarieerd. Er zijn meer theoretische opdrachten zoals bronnen analyseren en vergelijken. Maar uiteraard ook veel praktische opdrachten. Zo moesten we bijvoorbeeld een informatieve poster ontwerpen over ons mediagebruik in vergelijking met de gemiddelde Vlaming en de rest van onze klas. En een korte video over onszelf maken. Aan het eind van de week was er gezamenlijk toonmoment waarbij we onze creaties aan elkaar konden voorstellen."

Hoe heb je de verschillende opdrachten aangepakt?

“Voor de persoonlijke video ben ik samen met mijn medestudent Milan op zoek gegaan naar unieke locaties, zodat onze video er zeker tussenuit zou springen. Hiervoor zijn we onder andere naar het stadion van KV Mechelen gegaan. Tijdens de productieweek hebben we twee dagen gefilmd en nog één dag bezig geweest met montage en voice-over.

Voor de poster over mediagebruik heb ik een ontwerp gemaakt dat is opgebouwd als een bokswedstrijd tussen mezelf en de data. De verschillende thema's (gebruik van toestellen, mediagebruik en schermtijd) zijn hierop weergegeven als verschillende boksrondes. Mijn ontwerp is uiteindelijk ook als een van de winnende ontwerpen gekozen.” 

Wat heb ik geleerd tijdens de productieweek?

“Ik vond de productieweek enorm leerrijk omdat je de kennis en vaardigheden uit de lessen echt in de praktijk kan omzetten. Zo kom je ook al een beetje in aanraking met de echte werksfeer. Voor de video konden we bijvoorbeeld de verschillende technieken toepassen die we al hadden geleerd zoals geluid, shotlist, cameraperspectieven, ... Ook de kans om zelfstandig te leren en werken vind ik een enorm pluspunt. Dat is voor mij ideaal om iets echt onder de knie te krijgen. Ik kijk al uit naar de volgende productieweek en ben benieuwd welke nieuwe skills we hierbij zullen bijleren.”

 

Gerelateerde artikels