Overslaan en naar de inhoud gaan

Studente LoReCa Loes nam deel aan Bocuse d'Or met Team Belgium

Loes-aan-het-werk

 

Studente Loes Mariën nam begin dit jaar samen met Team Belgium deel aan de Bocuse d'Or. Deze prestigieuze kookwedstrijd wordt ook wel de Olympische Spelen van het koken genoemd. Middenin alle voorbereiding startte Loes in september 2022 ook de graduaatsopleiding Logies-, Restaurant- en Cateringmanagement. 

Wat is de Bocuse d’Or en hoe ben je bij deze wedstrijd terechtgekomen?

Loes: “De Bocuse d’Or is de belangrijkste kookwedstrijd ter wereld en wordt om de twee jaar georganiseerd in Lyon. Vierentwintig landen uit vijf verschillende continenten sturen hun beste chef samen met een team naar Lyon om hun land te vertegenwoordigen tijdens de wereldfinale. Je kunt het vergelijken met de Olympische Spelen van het koken. 

In het middelbaar volgde ik Restaurant en Keuken op de Talentenschool in Turnhout. Ik heb toen deelgenomen aan de Belgische selectie om commis (de rechterhand) van de chef te worden. Ik werd derde en mocht dus samen met de winnaars van de cheffinale en de commisfinale ‘Team Belgium’ vormen. Vanaf dan ging de wedstrijd echt van start, wat betekende dat ik veel moest trainen. Tijdens de Europese finale eindigden we in de top tien. Dit betekende dat we door mochten naar de wereldfinale en bij de 24 beste landen ter wereld hoorden.”

Hoe heb je jezelf voorbereid op de wedstrijd?

Loes: “In september ben ik gestart met het graduaat Logies-, Restaurant- en Cateringmanagement én met de voorbereidingen voor de finale van de Bocuse d'Or. Dat was een erg drukke periode. In het begin oefenden we altijd in het huis van de chef waar we allerlei dingen probeerden en proefden. Daarna gingen we aan de slag in onze trainingskeuken in Zwijndrecht waar we onze gerechten voor de wedstrijd creëerden. Zondag was altijd ‘weegdag'. Omdat het zo'n enorm precisiewerk was om alle ingrediënten af te wegen, deden we dit op een aparte dag. Op maandag en dinsdag trainden we de hele dag. Twee weken voor de wedstrijd deden we zelfs aan tijdstraining om te oefenen in koken tegen de klok.”

Wat is je leukste herinnering aan de wedstrijd?

Loes: “De Europese finale in Budapest. We zaten toen bij de top tien en wisten dat we naar de wereldfinale mochten. We hebben toen zo hard gejuicht en gevierd. Alles lag toen nog open en we keken als team enorm uit naar onze deelname aan de wereldfinale.”

In september ben je bij AP Hogeschool gestart in de graduaatsopleiding Logies-, Restaurant- en Cateringmanagement. Waarom koos je voor deze opleiding?

Loes: “Vanaf jonge leeftijd had ik al een passie voor koken. In het middelbaar volgde ik Restaurant en Keuken, maar eigenlijk wist ik niet zo goed wat ik nadien wilde. Totdat ik het graduaat Logies-, Restaurant- en Cateringmanagement leerde kennen. Deze opleiding lag in mijn interessegebied. Ik heb in het middelbaar veel leren koken, maar de bredere context eromheen kende ik nog niet. Daarom koos ik voor het graduaat LoReCa, want daarin leer je ook boekhouden, foodkost, budgetbeheer en managementskills.”

Je hebt dus een drukke periode achter de rug. Hoe heb je dit gecombineerd met je opleiding?

Loes: “Tijdens de infodag sprak ik met mijn opleidingscoördinator en heb ik geïnformeerd of het mogelijk zou zijn om deze wedstrijd te combineren met de opleiding. Hieruit bleek al snel dat hier uiteraard rekening mee gehouden kon worden.

Mijn opleidingscoördinator en studentenbegeleider hebben me geholpen om mijn traject samen te stellen. Ik had gelukkig recht op een speciaal statuut, waardoor ik de mogelijkheid kreeg om lessen en examens te verschuiven. Ik volgde zoveel mogelijk lessen op woensdag, donderdag en vrijdag. De lessen die ik miste op maandag en dinsdag kon ik in andere groepen volgen of volgend jaar opnemen.

Doordat ik een aangepast traject heb kunnen samenstellen, heb ik me optimaal kunnen focussen op de wedstrijd én ben ik kunnen starten met mijn opleiding. In het tweede semester hoef ik mijn stage zelfs al niet meer te doen, want de uren van Bocuse d’Or tellen daarvoor mee."

Wat zijn je dromen voor de toekomst?

Loes: "Momenteel zou ik of graag leerkracht Restaurant en Keuken in het middelbaar worden of een klein verfijnd restaurant willen starten. Maar voorlopig wil ik me eerst focussen op school en zoek ik een leuke studentenjob in de horeca. Wie weet wat de toekomst brengt. Misschien wel nog eens een deelname aan een kookwedstrijd."

 

Loes samen met 'Team Belgium'.

 

 

Gerelateerde artikels