Overslaan en naar de inhoud gaan

Student Jeaneau wint Jong Limburgs Horecatalent: Bediening

Jeaneau
© Guy Houben

Jeaneau Thoma is student in het graduaat Logies-, Restaurant- en Cateringmanagement en mag zich voortaan Jong Limburgs Horecatalent noemen. Via deze wedstrijd gaat regio Limburg op zoek naar jong talent in de lokale gastronomie. De jury kroonde Jeaneau tot winnaar in de categorie bediening en loofde hem als ‘een geboren showman die de gasten aan tafel waarschijnlijk moeiteloos een avondlang weet te vermaken’.

PROFICIAT MET JE PRIJS, JEANEAU! KAN JE WAT MEER VERTELLEN OVER DEZE WEDSTRIJD?

“Jong Limburgs Horecatalent is een jaarlijkse wedstrijd in regio Limburg (België en Nederland) die wordt georganiseerd door Chapeau Magazine. Tijdens deze wedstrijd gaat men op zoek naar jong talent in de lokale gastronomie. Ik werd hiervoor genomineerd en deed mee in de categorie ‘Bediening’.

De wedstrijd bestond uit verschillende proeven. De eerste opdracht was een aperitief maken voor de jury. Daarbij koos ik voor kweekperen, zelfgemaakte suikersiroop van dennennaalden en mouserende wijn uit Limburg. Als tweede proef moesten we een tafel dekken en voorzien van een zelfgemaakt decoratiestuk. Vervolgens werden we gekoppeld aan iemand uit de keuken, wiens gerecht ik moest serveren met een passende Limburgse wijn. Het laatste onderdeel was een panelgesprek met de jury.”

JE HEBT EEN NU EEN LOKALE PRIJS GEWONNEN. HEB JE OOK PLANNEN OM DEEL TE NEMEN AAN (INTER)NATIONALE COMPETITIES?

“Ik ben heel trots dat de jury mij als winnaar van Jong Limburgs Horecatalent heeft gekozen. Deze erkenning is zeker een opstapje naar andere (inter)nationale wedstrijden.

Ik deed eerder al eens mee aan de nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs. Toen eindigde ik als elfde. Maar dit jaar wil ik opnieuw mijn kans wagen en voor de eerste plaats gaan. 

Een paar van mijn lectoren hebben me ook aangemoedigd om deel te nemen aan de Europese Culinaire Wedstrijd Roellinger, waarin gewerkt wordt rond duurzame vis. Iedere school kan daarvoor een kandidaat naar voren schuiven.”

WAAROM KOOS JE VOOR DE OPLEIDING LOGIES-, RESTAURANT- EN CATERINGMANAGEMENT OP AP HOGESCHOOL?

“Mijn ouders hebben een eigen restaurant dat bekroond is met een groene Michelinster. Je kan dus wel zeggen dat ik mijn passie voor horeca met de paplepel heb meegekregen. In het middelbaar volgde ik eerst hotelschool in Hasselt en daarna een specialisatiejaar in Koksijde.

Naast de vele horeca-ervaring die ik al heb, vind ik het belangrijk om me ook te verdiepen in marketing, personeelszaken,… . Die businesskant van hospitality komt in de opleiding LoReCa gelukkig ook aan bod. In het graduaat ligt de focus ook echt op praktijk. Dit maakt het voor mij mogelijk om mijn opleiding te combineren met mijn studentenjob, extra cursussen en wedstrijden.”

WAT IS VOLGENS JOU HET GEHEIME RECEPT VOOR EEN SUCCESVOLLE CARRIÈRE IN DE GASTRONOMIE?

“Of je nu in de keuken of in de zaal staat: het is belangrijk dat je gasten kan meenemen in je passie en enthousiasme, zodat ze een fijne avond beleven. Horeca kan soms een moeilijke branche zijn. Maar met de juiste motivatie en positiviteit kan je ver geraken. In bediening is oog voor detail een noodzakelijke skill en is het een meerwaarde als je een uitgebreide kennis van dranken hebt.”

WAT ZIJN JE TOEKOMSTPLANNEN?

“Volgend semester ga ik stage doen in Oostenrijk waar ik ga helpen om een vijfsterrenhotel op te starten. Volgend jaar zou ik dolgraag stage lopen in het Ritz in Parijs of Londen. Dat zou echt een droom in vervulling zijn.

Ik overweeg ook om na mijn graduaat nog de bachelor Hotelmanagement in een verkort traject te volgen. Eerst wil ik nog wat extra ervaring opdoen in een toprestaurant. En later wil ik graag het restaurant van mijn ouders overnemen.”

 

Is het graduaat Logies-, Restaurant- en Cateringmanagement ook iets voor jou? 

Gerelateerde artikels