Overslaan en naar de inhoud gaan

Student Fee wint What the Media!? Award tijdens succesvolle eerste Dag van de Jeugdjournalistiek

whar the media dag van de jeugdjournalistiek bachelor journalistiek 6

Afgelopen zaterdag werd in Antwerpen de allereerste Dag van de Jeugdjournalistiek georganiseerd. Zo’n 300-tal jongeren tussen 12 en 25 jaar konden onder begeleiding van media-experts gratis proeven van workshops radio, video, TikTok, stemcoaching, factchecking, … Minister van Jeugd en Media Benjamin Dalle reikte ook de allereerste What the Media!? Awards uit voor aanstormend journalistiek talent. Daarbij viel ook onze derdejaarsstudent Journalistiek Fee De Pauw in de prijzen. 

Haal jij je nieuws (soms) van sociale media? Wel, dan ben je niet de enige. Tegenwoordig zijn kranten, radio en televisie niet langer onze go-to nieuwskanalen. Heel wat mensen - en vooral jongeren - vertrouwen steeds meer op sociale media voor nieuwsgaring. Da’s lekker makkelijk, maar helaas niet altijd correct. Want op sociale media doet ook veel onbetrouwbare informatie de ronde. 

De Dag van de Jeugdjournalistiek - What the Media!? wil daar graag verandering inbrengen. Dit gloednieuw initiatief wil jongeren beter wegwijs maken in het nieuwsaanbod en hen zelf ook de kans bieden om hun eerste journalistieke stappen te zetten. Onder meer StampMedia en AP Hogeschool zetten hun schouders mee onder het project.  

Leren en experimenteren 

Afgelopen zaterdag 23 april 2022 vond in Antwerpen alvast de eerste editie van de Dag van de Jeugdjournalistiek plaats. Tijdens dit gratis event kregen jongeren een unieke kans om van journalistiek in al haar aspecten te proeven. Zo leerden ze niet alleen hoe journalistiek werkt en hoe ze kritisch naar nieuws kunnen kijken. Deelnemers mochten ook zelf volop experimenteren tijdens interactieve workshops radio, tv, virtual reality, deepfakes … 

Terwijl de jongste deelnemers in bib Permeke aan de slag gingen, konden 15-plussers afzakken naar campus Meistraat: de thuisbasis van de bacheloropleiding Journalistiek van AP Hogeschool. Tal van media-experts deelden hun kennis en inzichten, waaronder ook bekende AP-alumni zoals Kawtar Ehlalouch, Yanko Beeckman, Marie Niasse … Ook studenten en lectoren Journalistiek van AP Hogeschool hielpen het event mee in goede banen leiden. 

What the Media!? Awards

Als afsluit van de Dag van de Jeugdjournalistiek werden ook de allereerste What the Media!? Awards uitgereikt. Om kans te maken op zo’n award moesten jongeren op voorhand een artikel, fotoreeks, video- of audioreportage uitwerken rond het thema ‘Ongehoord’. De jury koos uit alle inzendingen de strafste verhalen binnen drie leeftijdscategorieën. In de categorie 12 tot 15 jaar was er een ex-aequo tussen Nicolas De Leener en Sarah Marrou. Bij de 15 tot 18-jarigen kwam duo Gaëlle Vumi en Dami Olomoniyi als winnaar uit de bus. En in de categorie 18 tot 25 jaar kaapte AP-student Journalistiek Fee De Pauw de award weg. 

De jury was erg onder de indruk van Fee’s artikel over uitbuiting van au pairs. Inspiratie voor dit artikel haalde Fee uit haar bachelorproef. “Ik deed voor mijn bachelorproef research over gratis vrijwilligersreizen. Het aanbod voor au pairs trok daarbij mijn aandacht. Hoewel de job van au pair erg avontuurlijk klinkt, is er ook een schaduwkant aan. Uit mijn onderzoek blijkt dat au pairs veelal overwerkt, onderbetaald en sterk afhankelijk van de goodwill van hun gastgezin zijn.”

Naast een award en eeuwige roem won Fee ook een cheque van 500 euro, een dagje meedraaien op een redactie, een publicatie van haar artikel en een mediapakket. “Ik ben super vereerd! Het is fijn om te zien dat iets waar je je zo voor hebt uitgesloofd ook echt door anderen geapprecieerd wordt.” Concrete toekomstplannen heeft Fee voorlopig nog niet echt. “In september start ik een master Conflict en Development aan de UGent en daarna wil ik graag als freelance journalist aan de slag. Maar we zien wel hoe het allemaal uitdraait.” 

IN DE PERS 

 

Gerelateerde artikels