Overslaan en naar de inhoud gaan

Student Elektronica-ICT, Wietse, in Finland

AP-student Wietse in Finland

Ieder jaar gaat minstens 1 laatstejaars student naar onze vaste Erasmus-partner-in-crime de OAMK in Oulu, Finland. En ieder jaar spammen we hen met vragen om uitleg en leuke anekdotes. Ieder jaar mogen we blij zijn als we 1 foto krijgen en 3 zinnen in de stijl “Alles goed hier. Top-ervaring. We missen jullie niet.” Maar niet bij Wietse Steenmans, die sinds begin januari in Finland verblijft.

Laten we dit in ware interview stijl doen. Vat eens samen waar je juist bent terecht gekomen.

Ik ben op Erasmus exchange in Oulu, Finland. Oulu is een stad ongeveer 500km ten noorden van Helsinki. Ik doe mijn “stage” aan de Oulu University of Applied Sciences, waar ik deelneem aan het DevLab programma. Tijdens dit programma werken de deelnemers aan een project omtrent gezondheid, milieu en/of technologie in internationale en multidisciplinaire teams. Deelnemers worden er in verschillende teams geplaatst en krijgen een probleem toegestopt. Het probleem dient dan opgelost te worden met behulp van de labmasters en diens gigantische netwerk. Ik kreeg het probleem “Nature at Home” voorgeschoteld. Dit probleem leidde ons, via vele hindernissen, tot het ontwikkelen van een Smart Mirror. De spiegel moet de rehabilitatie van mensen die een beroerte hebben gehad aangenamer maken, dit zowel voor kinesist als patient. Zelf behoor ik tot het tech team, waarmee we een zo goed mogelijk prototype proberen te fabriceren.

En was je snel aangepast aan de toch wel iets frissere omstandigheden?

Mijn eerste dagen waren wennen! Er werd ons verteld dat Finland een koude plek was, maar als je als Belg in een -25°C terecht komt, is dit toch wel even schrikken! Het is wel een magisch gevoel om ijspegels aan je gezicht te krijgen. Enkele dagen later en iets meer gewend aan de koude, namen ze ons mee naar het strand, waar we dan ineens op de zee aan het wandelen waren. De zee was helemaal bevroren!

Verder werd ik de eerste dagen hier in Oulu enorm goed begeleid. Uitleg hier, handleidingen daar en helpende handen van overal, zowel op school als op kot. Het is wel fijn om op te kot te zitten in de studentenresidentie te zitten met alle uitwisselingsstudenten van OAMK. Er valt hier altijd wel iets te beleven, soms zelfs iets te veel! Het kot zelf is, net zoals de meeste dingen in Finland, simpel maar dik in orde! De basis is er en zo goed als alles werkt.

Dat Antwerpen een wereldstad is en de rest parking weten we ;). Is Oulu een aangename parking?

Oulu heeft een redelijk kleine binnenstad met een standbeeld van een dikke politie agent op het marktplein. Het is een echte studentenstad en er is voor ieders wat wils. Dit maakt mijn verblijf een pak gemakkelijker, omdat het, buiten de koude en de taal, niet zo heel hard aanpassen is tegenover Antwerpen. Het alleen wonen gaat ook veel vlotter dan verwacht. Het enigste wat ik hier eigenlijk mis zijn mijn vrienden en familie. Gelukkig bestaat er internet en heb ik regelmatig contact met hen. Overigens vliegt de tijd hier ook voorbij, door alle activiteiten met mijn nieuwe internationale vrienden.

Je zal het wel druk hebben zo te zien. Je werkt in het DevLab programma…?

Het werken in The Labs, zoals wij ze hier noemen, is een heuse uitdaging. Iedere dag struikelen we over nieuwe hindernissen, dewelke we dan moeten overwinnen. Verder word ik ook iedere dag gepushed om mijn technische skills aan te wenden, om het project tot een goed einde te kunnen brengen. 

En voldoen je technische skills in een dergelijk multi-disciplinair project?

Ik ben hier van veel dingen verschoten! Wat mij het hardste verbaasde is dat onze opleiding een uitstekende voorbereiding is op het latere leven. Omdat onze opleiding zo breed is heb ik het gevoel dat ik in een multidisciplinair team over alles kan meepraten, van technologie tot economie. Verder ben ik enorm hard verschoten dat ze niet overal te wereld een terrasjescultuur hebben. Hier in Finland is dat misschien, logisch, omdat een frisse pint op café toch al minstens €5 kost. Op zo’n momenten mis je ons Belgenland toch wel.

Tijdens mijn verblijf hier in Oulu sta ik wekelijks even stil bij het feit da ik zo blij dat ik deze uitdaging aangegaan ben. Het DevLab past niet enkel perfect bij de opleiding Elektronica-ICT, maar het is in mijn ogen een prachtige manier om mijn studies mee te eindigen. Het aantal mensen op onze planeet groeit en de enigste manier om als mensheid te evolueren is door samen te werken, over politieke, culturele en fysieke grenzen heen. Ik durf bijna zeggen dat een Erasmus uitwisseling eigenlijk verplicht zou moeten zijn voor iedereen. Je kijk op de wereld verandert helemaal, je krijgt de kans om te netwerken en je leert samenwerken in een internationaal en multidisciplinair team! Iets wat op de jobmarkt zeer gegeerd is.

Dat zetten we even in bold! Een wederkerend verhaal in Finland zijn de extra-curriculaire activiteiten, de ene al wat studentikozer dan de andere. Tipje van de sluier?

Een van mijn fijnste momenten beleefde ik op een reis naar Lapland (noorden van Finland), waar we het Noorderlicht zagen, rendieren aten, een husky ride genoten, worsten grilden en niet te vergeten in het ijskoude water zwommen! Gelukkig konden we iedere dag rekenen op de warmte van een sauna! In koude regio’s is een sauna de beste uitvinding ter wereld! 

Een minder goede herinnering hier aan Finland was tijdens Pasen. Hier in Finland hebben ze een dessertje dat enkel gegeten wordt tijdens Pasen. Mämmi heet goedje. Never again. We hebben het goedje ceremonieel van de brug in de rivier gekatapulteerd, om onze culinaire frustraties kwijt te geraken.

Merk je eigenlijk een verschil in cultuur op onderwijs gebied?

Finland heeft een andere kijk op onderwijs. Ze zijn iets meer vooruitstrevend en experimenteel dan de rest van de wereld. De opleiding zelf is vele losser dan bij ons in België, daarom rekenen ze hier harder op de zelfstandigheid van de student. Studenten worden hier aangespoord om fouten te maken en daaruit te leren. Het moto van één van de labmasters luidt als volgt: Fail fast, fail often! Verder dien je hier ook rekening te houden met het koude weer, maar dat went snel. Na drie maanden is iedereen de sneeuw kotsbeu. Gelukkig smelt de sneeuw ondertussen.

Een standaard Finland vraag dringt zich op: Nokia. Ooit de heerser op de mobiele markt is nu nog maar een dwerg van weleer. Merk je daar, in de bakermat van het bedrijf, iets van?

Nokia had hier in Oulu enorm veel werknemers, die helaas allemaal een nieuwe job moesten zoeken na overname door Microsoft enkele jaren geleden. Het broeit hier van de ex-Nokia ingenieurs. Velen van hen hebben nieuwe bedrijfjes opgericht en de entrepreneurial mindset heerst hier zeer hard. Er is hier een extreem grote vraag naar technisch opgeleide mensen. Ik voel me als student Elektronica-ICT enorm begeerd hier. Er zijn verschillende events, zoals hackathons, waaraan je als student kan deelnemen. Deze events zijn perfect om te netwerken, nieuwe vrienden te maken en je te amuseren. Verder proberen de verschillende bedrijven hier nieuw talent te ontdekken. Ikzelf kon persoonlijk praten met hoger geplaatste mensen uit bedrijven zoals Fingersoft en ROHM Semiconductors. Heck, ik kreeg zelfs een persoonlijke rondleiding in het hoofdkwartier van Fingersoft. Bangelijk!

Wow. Impressive! Wel. We laten je nog enkele weken genieten van de dooi en zien je hopelijk eind mei terug! Groetjes daar en go get’m!

Groetjes uit het verre (en koude) Noorden!

erasmus_finland.jpg

Gerelateerde artikels