Overslaan en naar de inhoud gaan

Stemrecord bij verkiezing studentenraad

Stemrecord verkiezingen studentenraad

Met maar liefst 4.707 studenten zijn ze of te wel 42 procent van de totale studentenpopulatie van AP Hogeschool die massaal van zich laten horen bij de studentenraadsverkiezingen van 2017. Dat is ruim boven de vereiste kiesdrempel van 10 procent. “Bij de verkiezingen vorig jaar tekenden we al een record op, dat we dit nogmaals mogen overtreffen bewijst alleen maar het belang en de kracht van studentenparticipatie”, aldus Ben Windey, voorzitter Algemene Studentenraad AP Hogeschool. 

Niet alleen de stemcijfers nemen jaarlijks toe, ook het aantal studenten dat zich kandidaat stelt om hun opleiding te vertegenwoordigen. “Vanuit de hogeschool wordt studentenparticipatie echt aangemoedigd, net omdat ze de draagwijdte en het belang ervan erkennen”, verklaart Ben Windey. “Dit is geen eenrichtingsverkeer waarbij alleen studenten hun belangen overbrengen, ook de directie en opleidingshoofden beseffen dat de stem van de student cruciaal is in het aftoetsen van hun beoogde doelstellingen binnen de opleiding”, aldus Ben. “We kunnen elkaar versterken in dit verhaal”.

En dat beaamt algemeen directeur AP Hogeschool, Pascale De Groote: “De stem van de studenten is essentieel in ons gezamenlijk streven naar studentgericht, toegankelijk en kwaliteitsvol hoger onderwijs. Daarnaast vinden we het als instelling bijzonder belangrijk studenten verantwoordelijkheid te geven en hen de kans te geven zich te laten ontwikkelen tot kritische burgers”.

PROFESSIONELE STUDENTENVERTEGENWOORDIGING

“We streven naar een professionele studentenvertegenwoordiging”, zegt Anika Hendrickx, adviseur studentenparticipatie bij AP Hogeschool. Ondersteuning is daarbij het sleutelwoord volgens haar. “De vertegenwoordigers worden niet aan hun lot overgelaten, integendeel, samen met andere medewerkers sta ik als studentencoach steeds voor hen klaar. Bovendien kunnen ze zich verder ontwikkelen door deel te nemen aan workshops en internationale congressen;  ze krijgen een budget ter beschikking en kunnen gebruik maken van heel wat faciliteiten binnen de hogeschool”.

De verkozen studentenvertegenwoordigers zetelen binnenkort in de Departementale of de School of Arts Studentenraden. Twaalf daarvan zullen bovendien deelnemen in de overkoepelende studentenraad en nog twee daarvan in het inrichtingsorgaan, het hoogste orgaan van AP Hogeschool dat zich bezighoudt met de algemene strategie. “Maar de studenten die zich graag op een meer informele manier inzetten, worden eveneens met open armen ontvangen. Ik denk net dat het laagdrempelige karakter van onze studentenparticipatie mede verantwoordelijk is voor het succes binnen deze hogeschool”, aldus de voorzitter van de Algemene Studentenraad.

Gerelateerde artikels