Overslaan en naar de inhoud gaan

Riet Duytschaever (20) over de balans tussen haar studies en topsport

Riet Duytschaever

Vicewereldkampioen korfbal worden bij de U21 is een ding, maar dat ook nog eens kunnen combineren met studies in het hoger onderwijs is een ander paar mouwen. Toch slaagt Riet Duytschaever, een derdejaarsstudente Verpleegkunde aan AP , erin om deze twee zaken te combineren.

Haar glansprestaties in de Belgische korfbalcompetitie, waar ze zaalkampioen werd met haar club Boeckenberg KC, en haar internationaal succes op het wereldkampioenschap hebben Riet een officieel topsportstatuut opgeleverd. “Dat was ook nodig. Tussen 10 en 12 januari moeten we met Boeckenberg KC bijvoorbeeld opdraven in de Europacup korfbal, maar dat valt midden in mijn examenperiode. Dankzij dit statuut kan ik nu een aanvraag indienen om mijn examen te laten verplaatsen en kan ik dus toch deelnemen aan de wedstrijden”, vertelt Riet met een glimlach op haar gezicht.

Ze begon haar carrière op negenjarige leeftijd bij A.T.B.S Korfbal Club. “Het was mijn buurjongen die me overtuigde om me aan te sluiten bij A.T.B.S., waar ik ook gebleven ben tot mijn vijftiende”, zegt Riet gedreven. “Maar toen kwam het besef dat ik het ver kon schoppen in het korfbalwereldje en heb ik de overstap gemaakt naar mijn nieuwe ploeg, Boeckenberg KC.”

Fans op de campus?

Op de vraag of ze veel fans heeft rondlopen op de campus, antwoordt de korfbalster nuchter: “Niet echt nee, korfbal is niet zo’n grote sport. De enigen die me herkennen vanwege mijn sport, zijn de andere korfballers op de campus. Al vind ik dat ook niet erg, ik ben hier niet om in de spotlight te staan maar om een diploma te halen.”

Gemiddeld traint Riet drie dagen per week, heeft ze wekelijks een wedstrijd en moet ze ook wedstrijdbeelden van de week ervoor analyseren. “Hoe ik de tijd vind om mijn schoolwerk rond te krijgen? Door heel goed te plannen! (lacht) Het is niet makkelijk, zeker niet. Maar als je voldoende inzet toont, dan kom je er wel”, besluit Riet. 

Wij van AP wensen Riet en haar ploeggenoten alvast enorm veel succes met hun Europacupwedstrijden, en net zo veel succes met haar examens.

Gerelateerde artikels