Overslaan en naar de inhoud gaan

Rein Leentfaar wint Groot Dictee der Mensenrechten

Groot Dictee der Mensenrechten 3
© Lectoren, studenten en sympathisanten AP Hogeschool Antwerpen

Dinsdag 19 maart 2019 kwamen AP-studenten, lectoren en liefhebbers van dictees samen om de taalkundige uitdaging aan te gaan van het Groot Dictee der Mensenrechten. Ze lieten zich tijdens het dictee onderdompelen in een sensibiliseringsactie over vrouwenrechten in Saoedi-Arabië. Met slechts één fout won de Nederlander Rien Leentfaar uit Middelburg.  

Voor de tweede keer organiseerde Amnesty International samen met AP Hogeschool Antwerpen het Groot Dictee der Mensenrechten. Saskia De Coster stelde een uitdagend dictee op waarin het thema over de vrouwenrechten in Saoedi-Arabië gevat in voorkomt. Roos Van Acker presenteerde het dictee en je kon een speld horen vallen tijdens haar voorleessessie. In de aula zaten studenten en lectoren gemixt met échte hobbyisten. Een gezamenlijke zucht van verluchting viel toen Roos Van Acker de laatste ‘punt’ voorlas. Na het dictee gaf kinderrechtencommissaris ad interim Naima Charkaoui een lezing over racisme en taal.

Tijdens de pauze polsten de deelnemers bij elkaar naar de schrijfwijze en de betekenis van de opmerkelijke woorden uit het dictee. Ondertussen verbeterde een jury van lectoren en studenten de handgeschreven teksten onder deskundige begeleiding van Herman Killens, winnaar van het dictee in 2018.

Petitie

Participanten werden tijdens de pauze aangezet om meteen actie te voeren voor Saoedische vrouwenrechtenactivistes. Deze vrouwen zitten momenteel opgesloten omdat ze zich verzetten tegen het rijverbod voor vrouwen in hun land. Deelnemers tekenden een petitie die de Saoedische koning Salman vraagt om de activistes vrij te laten.

Na de pauze legde Beno Schraepen, lector Orthopedagogie, uit wat het VN-verdrag voor gelijke rechten voor mensen met een beperking is. Hij eindigde de presentatie met een indrukwekkende film over een persoon zonder beperking die nét wel anders bekeken werd als de uitzondering in een wereld vol personen met een handicap.

Als afsluiter werden de diploma’s en prijzen uitgereikt. Koen De Smet en Baptiste Painblanc wonnen de eerste prijs in de categorie lector en student. Met slechts één fout werd de Nederlander Rein Leentfaar de winnaar van dit dictee. Op de CV van de andere deelnemers staat nu ook het diploma van het Groot Dictee der mensenrechten vermeld. 

Gerelateerde artikels