Overslaan en naar de inhoud gaan

Paralegals4Professionals biedt podium aan paralegals

paralegals4professionals paralegal ap hogeschool antwerpen rechtspraktijk christophe baekeland

Op initiatief van lectoren en alumni uit onze opleiding Rechtspraktijk zag Paralegals4Professionals (P4P) vorig jaar het levenslicht. Deze vzw komt tegemoet aan de behoeften en belangen van paralegals: een onderbelicht, maar onmisbaar profiel in elke organisatie. Het eerste P4P-event in maart 2020 viel door corona helaas in het water, maar P4P heeft sindsdien geen seconde stilgezeten. Op 20 mei 2021 maken ze een nieuwe start met de interactieve online workshop 'Paralegal assistance in covid-19 tijden'. Christophe Baekeland, voorzitter van P4P en lector in de bachelor Rechtspraktijk, licht toe:

Hoe en waarom is Paralegals4Professionals ontstaan? 

Tegen de achtergrond van een steeds complexer wordende samenleving worden veel paralegals geconfronteerd met het wijzigen van rechtsregels in tijd en ruimte. Binnen dat kader is het ontzettend belangrijk om jezelf regelmatig bij te scholen en contact te onderhouden met andere gelijkgestemde zielen. Helaas merkten we op dat er voor paralegals weinig tot geen bijscholingen worden georganiseerd - laat staan over moeilijke juridische en bedrijfseconomische vraagstukken. Daarom hebben lesgevers en alumni uit onze bachelor Bedrijfsmanagement - Rechtspraktijk in 2020 de vzw Paralegals4Professionals opgericht.

De paralegal is tot op heden een onterecht onderschatte en niet-erkende beroepsgroep. Toch staan zij vaak centraal in de ondernemingen waar ze tewerkgesteld zijn en worden ze met tal van uitdagingen geconfronteerd. Met Paralegals4Professionals streven we ernaar om:

  • de paralegal als volwaardige beroepsgroep te erkennen en beschermen
  • permanente bijscholing te voorzien voor paralegals
  • paralegals en ondernemers onderling (meer) met elkaar in contact te brengen

Mensen zijn nog steeds het belangrijkste kapitaal van ondernemingen en van de samenleving als geheel. Om een blijvende meerwaarde te kunnen bieden, is het meer dan ooit noodzakelijk om jezelf steeds verder te ontwikkelen en dus voortdurend hard én soft skills bij te schaven.

Paralegals4Professionals heeft heel wat events in de pijplijn? 

Paralegals4Professionals volgt juridische ontwikkelingen en trends in het werkveld op de voet. Vanuit hun sleutelrol in ondernemingen worden paralegals in de huidige coronasituatie voortdurend geconfronteerd met economische, juridische en organisatorische problematieken en vraagstukken. Zaken zoals telewerken, elektronische handtekeningen, social distancing, online vergaderingen, tijdelijke werkloosheid ... zijn het afgelopen coronajaar in een (juridische) stroomversnelling terechtgekomen. 

Met onze eerste online workshop 'Paralegal assistance in covid-19 tijden' die we op 20 mei 2021 organiseren, spelen we in op deze brandende actuele kwesties. We laten diverse specialisten uit het werkveld aan het woord, wijzen de paralegal op verholen (toekomstige) uitdagingen, en verstrekken ook de nodige tips & tricks op moeilijkheden om te zetten in opportuniteiten. Dit alles doen we in dialoog met de deelnemers. Deze interactieve workshop richt zich in de eerste plaats tot alle (toekomstige) paralegals, maar ook andere geïnteresseerden zijn welkom. Inschrijven kan online t.e.m. 15 mei 2021. 

Ook onze volgende events zijn al in volle voorbereiding. In juni 2021 organiseren we een tweede workshop waarbij we paralegals de nodige kennis en tools zullen aanreiken om op efficiënte en pragmatische wijze om te springen met de GDPR-uitdagingen waar ondernemingen momenteel mee worden geconfronteerd. En in het voorjaar van 2022 plannen we een groots netwerkevent, maar daarover volgt later meer. 

Waarom is het beroep van paralegal zo interessant? 

De paralegal is een bedrijfsmatige duizendpoot. 's Ochtends los je enkele administratieve zaken op, schrijf je een juridisch advies, behandel je een verzekeringsdossier en volg je een juridisch dispuut binnen de onderneming op. 's Middags geef je input in een marketingcampagne die moet worden gelanceerd, buig je je over de boekhouding en een strategische heroriëntatie en geef je collega's kort advies omtrent GDPR. 's Avonds bereid je je vergadering van de volgende dag voor en maak je mee plannen voor de vrijdagse afterwork. Kortom, paralegal is een ontzettend boeiende en afwisselende job.

Gerelateerde artikels