Overslaan en naar de inhoud gaan

Op Erasmus in het hoge noorden

AP-student op Erasmus in Finland

In eender welke opleiding is het mogelijk om op Erasmus te gaan, en dat naar elk land binnen Europa. Zo trok Cedrik Weyns van het departement Wetenschap en Techniek naar Oulu in het midden van Finland, waar zijn zeldzame opleiding ook wordt aangeboden.

Cedrik (21) studeert Energiemanagement aan de AP Hogeschool en besliste om in zijn derde jaar op Erasmus te gaan naar Finland. Het is een volledig nieuwe opleiding die slechts enkele scholen aanbieden, maar gelukkig vond Cedrik via AP een Europese school met een soortgelijke opleiding: Energy Technology bij de Oulu University of Applied Sciences.

Een Erasmus-opleiding is een grote ervaring zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Je leert namelijk samenwerken in een nieuwe, multiculturele omgeving. Voor Cedrik leek het ook veel exotischer om in het verre Noorden te studeren: “Ik hou gewoon van nieuwe avonturen.”

ENERGIEMANAGEMENT VERSUS ENERGY TECHNOLOGY

Waar bij AP de nadruk eerder ligt op (hernieuwbare) energie en elektriciteit, focust de opleiding van de Oulu University of Applied Sciences meer op thermische energie. “Als ik de opleidingen in hun geheel bekijk, dan vind ik de opleiding aan AP niet per se ‘beter’, maar vooral leuker omdat die beter aansluit bij mijn interesses.”

Daarnaast zijn er ook verschillen tussen de scholen zelf. Zo valt het volgens Cedrik meteen op dat je in Finland heel wat zelfstandiger moet werken. Van de Finse lectoren krijg je veel vrijheid om te kiezen wat en hoe je het zelf juist wil aanpakken. “Ze zijn gewoon veel ‘gemakkelijker’ in het geven van richtlijnen. Daar staat dan weer wel tegenover dat de Finse studenten heel gedreven zijn.”

“FINS IS CHINEES VOOR MIJ”

De Erasmus-vakken worden in het Engels gegeven. Gelukkig maar, want een aantal vakken, zoals labo, wordt deels in het Fins gegeven waardoor een deel van de uitleg verloren gaat. “Dat is wel jammer. Fins is een ongelooflijk moeilijke taal. Ik heb wel een cursus Fins gekregen, maar daar is helaas niks van blijven hangen.”

Finnen zijn ook erg gesloten mensen, en ze staan niet bekend om hun small talk. “Vooral voor iemand zo direct als ik, is dat erg opvallend.”

VRIJE TIJD GOED GESPENDEERD

Cedrik zit met 150 Erasmus-studenten in een appartementsgebouw en dat zorgt wel voor leuke herinneringen. Ze gaan regelmatig sporten en het Finse nightlife verkennen. Maar waarvoor hij zeker een keer terug wil komen, is de prachtige natuur. Zo komt hij net terug van een weekje hiken in Lapland, “een echte aanrader voor de avontuurlijke types!”

Hoewel Cedrik het in Finland erg naar zijn zin heeft, zou hij het toch niet zien zitten om drie jaar van huis weg te blijven. “Wat ik het meeste mis uit België is het goedkope en lekkere bier. Serieus, dat bier is hier niet te drinken.”

Gerelateerde artikels