Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontdek het digitaal tijdsvenster op de Barokke Influencers expo in de Nottebohmzaal

Nottebohmzaal

Het Immersive lab ontwierp een interactief tijdsvenster waarmee bezoekers kunnen reizen doorheen de tijd en de pracht en praal van de historische Nottebohmzaal kunnen ervaren. De zaal, die oorspronkelijk diende als verblijfplaats voor de Sodaliteit van de jezuïeten in de 18e eeuw, is gereconstrueerd in een meeslepende 3D-omgeving. Het tijdsvenster kan je bewonderen in de Hendrik Consciencebibliotheek van Stad Antwerpen. Bezoekers krijgen de kans om de bibliotheek te betreden en de applicatie uit te proberen tijdens de expo 'Barokke Influencers'. 

De applicatie biedt bezoekers de mogelijkheid om de zaal te verkennen zoals deze er in 1701 uitzag. Bij het betreden van de zaal worden ze ondergedompeld in de sfeer van het verleden. Door simpelweg over het scherm te vegen, kunnen ze terug in de tijd reizen en een dieper inzicht krijgen in de geschiedenis van deze bijzondere ruimte.

De 3D-reconstructie is gebaseerd op een schilderij dat is teruggevonden en zorgvuldig geanalyseerd. Het schilderij diende als leidraad bij de reconstructie van de zaal, waarbij de onderzoekers zich richtten op elk detail, van de marmeren muren tot andere texturen en kenmerken die typisch waren voor deze tijd. Hierdoor kunnen bezoekers een bijna accuraat beeld krijgen van hoe de Nottebohmzaal er destijds uitzag.

Om een informatieve ervaring te bieden, zijn er verschillende points of interest (belangrijke locaties) in de 3D-omgeving geïntegreerd. Deze points of interest bieden aanvullende informatie over de geschiedenis van de zaal en de rol die het speelde in de samenleving van die tijd. Bezoekers kunnen op hun eigen tempo door de zaal navigeren en via deze interactieve elementen meer te weten komen over de context en betekenis van de Nottebohmzaal.

Als het Immersive Lab van AP Hogeschool Antwerpen zijn we trots dat we een brug konden slaan tussen geschiedenis en moderne technologie. We hopen dat onze applicatie bezoekers inspireert en informeert, en hen de mogelijkheid biedt om op een interactieve manier te leren over het verleden van de Nottebohmzaal. Stap binnen in onze virtuele tijdmachine en beleef een onvergetelijke reis door de geschiedenis van deze iconische zaal. De expo loopt nog tot 10 september. Meer info kan je terugvinden op de website van de Consciencebibliotheek.

Benieuwd hoe we dit tot stand hebben gebracht? Bekijk dan zeker hier de eerste aflevering van Barokke influencers (vanaf minuut 6:38).

Gerelateerde artikels