Overslaan en naar de inhoud gaan

“Nobody needs to be fixed”

unsplash

Psychologe Elke Smeets geeft iedere dinsdag (10 weken lang) les over Positieve Psychologie. De tweede bijeenkomst gaat over inzicht in je kwaliteiten en zwaktes. Volgens Elke kan je jezelf vergelijken met een roeiboot. Wie bestuurt de roeiboot? Heb je een lek in de boot of vaar je soepel door het water?   

Elke Smeets vergelijkt het leven met een roeiboot en alle onderdelen ervan hebben effect op je leven. De zeilen zijn je kwaliteiten, het weer is de omgeving die je beïnvloedt, het roer stuurt je een richting op, enzovoort.  Soms heeft je roeiboot een lek of een sterke tegenwind, maar “het is oké om je niet gelukkig te voelen.”

Label

DSM is een belangrijk boek in de psychologie. In deze 1.211 pagina’s staan alle psychische stoornissen. Hiermee kunnen alle mensen een label krijgen. Elke Smeets ziet een label als een kooi die je kan openen. De persoonlijkheid van een mens is afhankelijk van de omgeving en is continue in wisselwerking. Laat je daarom dus niet labelen, want “nobody needs to be fixed”.

Kwaliteiten en zwaktes

De deelnemers reflecteren over hun kwaliteiten en zwaktes. Zwaktes zijn activiteiten of dingen die je niet goed kan, je te veel energie kosten, waar je weinig verstand van hebt en die veel weerstand bieden. Je kan jezelf het beste ontwikkelen door zwaktes te overwinnen. De impact ervan kan je minimaliseren door de taak te hervormen zodat je je kwaliteiten inzet.

Zelfreflectie

Reflecteren over jezelf is belangrijk om jezelf te ontdekken. De sfeer in de groep krijgt weer een boost bij de bespreking van de kwaliteiten.

Er zijn 24 verschillende kwaliteiten: curiositeit, hoop, vriendelijkheid, liefde, leiderschap, vergevensgezindheid, kritisch denken, enzovoort. Benieuwd welke kwaliteiten bij jouw het sterkst zijn?

Via https://www.viacharacter.org/survey/account/register#  kan je jezelf testen. Voordat je de test doet, maak je een (gratis) account aan. De test duurt ongeveer 10 minuten.

Tekst: Stéphanie Dirix (tweedejaars Communicatiemanagement Public Relations en Voorlichting) 
 

Gerelateerde artikels