Overslaan en naar de inhoud gaan

Jongerenproject Brake-Out en AP Hogeschool winnen Koningin Mathildeprijs 2022

koningin mathildeprijs 2022 ap hogeschool brake-out

Het jongerenproject Brake-Out heeft vanmorgen uit handen van Koningin Mathilde de gelijknamige jaarlijkse prijs ontvangen. Brake-Out wil de talenten ontwikkelen van jongvolwassenen met een verstandelijke beperking en hen integreren in de arbeidsmarkt. Voor het winnende project bundelden Brake-Out jongeren én buitenlandse uitwisselingsstudenten van AP Hogeschool Antwerpen hun talenten en bouwden ze samen aan een inclusief netwerk van organisaties en bedrijven in de buurt.

Niks dan blije gezichten in het team van Brake-Out vanmorgen op het Koninklijk Paleis in Brussel. Een jongerenjury koos hun bijzondere project unaniem en vol overtuiging uit 20 andere. Goed voor de Koningin Mathildeprijs, die ze van de Koningin zelf mochten ontvangen. Voor dit project gingen buitenlandse Erasmusstudenten van AP Hogeschool in Antwerpen aan de slag met een groep Brake-Out jongeren, jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. De AP-studenten zochten én vonden voor de jongeren onder meer een aantal stageplaatsen die aansluiten bij hun dromen en talenten.

Verbinden met elkaar én de buurt

Katrien De Baets, verantwoordelijke Brake-Out: "We merken dat jongeren met een verstandelijke beperking, ondanks hun vele sterktes, nauwelijks een rol van betekenis krijgen in de samenleving, ook niet in Antwerpen. Ze zijn niet zichtbaar en zijn nauwelijks betrokken bij werk, vrije tijd, onderwijs en cultuur. Ze voelen zich uitgesloten. Vandaar het idee om verbinding te zoeken. Bedrijven en organisaties stellen zich meer open en zien de mogelijkheden van het samenwerken met jongeren met talent en een beperking’.”

AP Hogeschool wil op termijn een inclusieve campus realiseren. De hogeschool was dan ook een gedreven partner in dit project. “Onze jonge Erasmusstudenten ervaarden de mogelijkheden van hun leeftijdsgenoten op een andere manier en leerden de stad kennen door er effectief verbindingen tot stand te brengen.” aldus Geert Marrin van AP Hogeschool. “We willen dit project graag verduurzamen. Daarom zorgen we ook op onze eigen campussen voor stageplaatsen. Zo zullen er vanaf midden mei al enkele Brake-Out jongeren een 'inclusiestage' aanvatten, één van hen zal bijvoorbeeld een halve dag per week meedraaien in de bibliotheek van campus Spoor Noord."

Dromen pitchen

De geselecteerde projecten kregen naast financiële ondersteuning, ook professionele ondersteuning in de vorm van collectieve workshops en individuele coaching die focussen op sociaal ondernemerschap. Zo volgden enkele deelnemers een workshop ‘Pitching’ om hun project krachtig voor te stellen voor de jongerenjury. Vandaag bleek tot hun grote vreugde dat ze daar met glans in geslaagd zijn. In hun bedankingsspeech verwezen deelnemers Jef en Toon naar een tekst van jonge theatermaakster Dounia Mahammed, die twee jaar geleden een brief schreef over het woord ‘kwetsbaar’.

Jef Dolfyn: “Wij, met Brake-Out, proberen deze droom waar te maken voor ons en door ons: De “doelgroep” van jongeren met een beperking. Wij zijn een groep mensen die al te vaak wordt weggezet binnen de veilige muren van gespecialiseerde instanties. Onze dromen en passies dienen al te vaak in de pas te lopen van zorg- en onderwijsinstellingen. Wij worden benaderd vanuit zorg en niet vanuit kansen. Wij worden gezien als “kwetsbaar”.

Toon De Graeve : “Wij geloven dat mensen die anders zijn niet buiten gesloten moeten worden omdat ze anders zijn. Wij willen een inclusievere wereld voor iedereen, niet alleen voor mensen met een beperking, maar voor iedereen die omwille van religie, geaardheid, afkomst of leeftijd buiten gesloten wordt. En wij willen met iedereen samen bouwen aan die inclusievere wereld. Om te beginnen, samen met de Erasmus studenten van AP Hogeschool in Antwerpen."

Gerelateerde artikels