Overslaan en naar de inhoud gaan

Je eigen coach? Welkom in de bachelor Orthopedagogie

Orthopedagogie studeren Antwerpen

Femke en Karen, beide tweedejaars uit de bachelor Orthopedagogie, coachten een jaar lang twee nieuwe studenten uit dezelfde opleiding Maxime en Lauren. Dat maakt deel uit van hun programma en opleiding tot orthopedagoog. Het bleek een leerrijke ervaring, zowel voor coachee als coach.

In de bachelor Orthopedagogie van AP hechten we veel belang aan jouw coachende vaardigheden. We geloven dat je door coachend te begeleiden straks cliënten met een hulpvraag beter kan verder helpen in hun dagelijkse leven. Je komt er daarom in je hele opleidingstraject Ortho mee in aanraking.

In je eerste jaar word je zelf gecoacht door een iets meer ervaren student Ortho. Zo kom je niet enkel meer te weten over jouw sterktes en zwaktes, maar ervaar je zelf de voordelen van een coachende aanpak. In je tweede jaar is het vervolgens aan jou om een 'nieuwkomer' in de opleiding te begeleiden. Ten slotte, in de laatste fase, is het de bedoeling dat je zelfstandig iemand extern met een hulpvraag begeleidt vanuit de aangeleerde principes en vaardigheden.

Gebruik wat je goed kan

Dat coachen meer inhoudt dan iemand 'helpen' vat coach Karen mooi samen: "Ik heb altijd geprobeerd om vanuit Maximes krachten te vertrekken. Om haar positief te bemoedigen. Dit zijn de dingen die je goed kan, gebruik ze in je verslagen, in de weg die je gaat afleggen, ... In het begin dacht ik eerder: ik moet ze helpen. Om te groeien en taken te maken. Maar dan heb ik zelf geleerd dat ze niet moet geholpen worden. Ze moet gewoon de juiste vragen krijgen om over haar leerproces na te denken." 

De mooiste les die de vier studentes meenemen uit het coachingstraject blijkt dan ook dat ze altijd volledig zichzelf moeten zijn. 

Bekijk het volledige interview met coaches Femke en Karen, en hun coachees Maxime en Lauren

 
ZELF OOK INTERESSE IN DE BACHELOR ORTHOPEDAGOGIE? 

Gerelateerde artikels