Overslaan en naar de inhoud gaan

Interview met alumna viool

Een interview met violiste alumna Svenja Van Driessche (studente van Tatiana Samouil) in Het Laatste Nieuws op woensdag 11 oktober 2017 door Sven Ponsaerts:

Svenja is afkomstig uit Schiplaken, maar haar thuisbasis is momenteel Leuven. Al is ook dat sterk uitgedrukt, want met haar viool reist ze bijna voortdurend de wereld rond. Ze stond al op het podium van concertzalen als de Semperoper Dresden, de Royal Albert Hall in Londen en de Salzburger Festspiele. «Dat is inderdaad redelijk uniek, gezien mijn leeftijd», lacht Svenja. «En ik ben er eigenlijk ook relatief laat mee begonnen: toen ik al acht jaar was. Aziatische of Russische violisten beginnen er doorgaans al op hun derde aan. Maar ik leef wel voor de viool. Ik sta ermee op en ik ga ermee slapen. Werken en inoefenen is zeer tijdrovend. Dagelijks heb ik de viool toch een achttal uur in de hand. Een fulltime bezigheid, dus.»

Felicitaties van de jury

Haar laatste vier jaar middelbaar onderwijs in het KA Keerbergen combineerde Svenja al met een vioolopleiding in de vermaarde muziekkapel Koningin Elisabeth in Argenteuil. Op haar 17de trok ze ook voor een driejarige opleiding naar de Haute Ecole de Musique in het Zwitserse Lausanne. In het Italiaanse Bergamo volgde ze de ‘International Competition Training’, en in 2016 behaalde ze — met de grootste onderscheiding én felicitaties van de jury — haar masterdiploma aan het Antwerpse Koninklijk Conservatorium. «Momenteel zit ik aan de laatste voorbereidingen voor mijn eindexamen ‘Master de Interpretacion Solista’ in Madrid, later deze maand. Maar ook daarna ga ik nog wel even door met studeren.»

De ouders van Svenja waren ook allebei professionele topmuzikanten. «Mijn vader, die helaas al overleden is, behoorde tot de beste hoornisten van België», vertelt ze. «Net als mijn mama. Maar toch kwam de liefde voor de viool volledig uit mezelf. Nooit heeft iemand me gepusht. Ik ben mijn eerste instrumentenkeuze ook altijd trouw gebleven. Al vind ik de hoorn — net als de trompet — ook wel een fantastisch instrument. Soms vind ik het wel jammer dat ik me er nooit in heb verdiept. Met mijn papa zou ik de allerbeste professor gehad hebben. Maar als ik iets doe, wil ik dat ook voor tweehonderd procent goed doen. Een combinatie met de viool is nu uitgesloten. Dat zijn twee vakken apart.»

De wereld rond 

Op korte termijn ligt de focus van Svenja vooral op de deelname aan internationale vioolwedstrijden, en het spelen van zoveel mogelijk concerten. «Je kunnen voor een publiek brengen, daar draait het per slot van rekening toch allemaal om. Het ultieme doel: de Koningin Elisabethwedstrijd. In 2019 is die opnieuw aan de viool gewijd. Lukt het dan niet, dan heb ik nog één herkansing vooraleer ik de leeftijdslimiet bereik, in 2023. Vanzelfsprekend hoop ik op een carrière met concerten in de hele wereld. Op langere termijn zie ik een belangrijke positie, bijvoorbeeld als orkestmeester, in een goed binnen- of buitenlands orkest ook wel zitten. Of een post als professor aan een conservatorium. » 

Op 29 oktober concerteert Svenja Van Driessche in Leuven. Tijdens een benefietconcert ten voordele van Muco Ecuador brengt ze met het Mechels Kamerorkest vanaf 17 uur het vioolconcerto van Brahms. Info en tickets op 015/42.24.25. 

Sven Ponsaerts

Gerelateerde artikels