Overslaan en naar de inhoud gaan

Internationale groep studenten ontwerpt nieuwe bestemming oude kazerne

Brandweerkazerne

Deze laatstejaarsstudenten Vastgoed mochten in het kader van hun eindproject 30 buitenlandse studenten ontvangen. Samen hebben ze een week lang een herbestemming uitgewerkt van een bestaand gebouw in Antwerpen: de oude brandweerkazerne. Lector Phillipe Gillis begeleidde het hele proces en geeft ons wat extra informatie.

Hoe vaak vindt het project plaats en wat houdt het in? 
 “Het project vindt elk jaar plaats. Het is een samenwerking met drie andere hogescholen met studenten van Aschaffenburg, Bristol en Rotterdam. De locatie van het project wisselt elk jaar. Dit jaar was Antwerpen dus aan de beurt. Daarom zorgden onze Antwerpse studenten voor enkele rondleidingen door de stad voor de andere studenten.”

Hoe ziet deze projectweek eruit?
“Om hun projectweek te starten kregen de studenten een rondleiding in de kazerne. Zo konden ze het gebouw waarrond ze de hele week gingen werken eens bezichtigen. Iedere hogeschool stelt zich op deze dag ook aan elkaar voor, altijd een leuke activiteit. Na de rondleiding gingen de studenten aan de slag. Ze werden opgedeeld in vijf groepen met telkens twee studenten van elk land. Bovendien was er elke avond  steeds ook een etentje of activiteit voorzien.

Op dinsdag en woensdagvoormiddag werkten ze heel de dag op school aan het project om in 's avond de stad wat te kunnen verkennen. De opdracht was zeker een uitdaging voor hen. De kazerne is namelijk beschermd als monument, dus hiermee moesten ze ook steeds rekening houden. Het gebouw komt ook effectief leeg te staan binnen enkele jaren, waardoor men op zoek is naar een nieuwe invulling. De studenten moesten daarom letten op wat de omgeving nodig heeft, wat de mogelijkheden in het gebouw zijn, en dit dan vervolgens helemaal uitwerken. In de namiddag was het tijd om inspiratie op te doen. De studenten gingen op bezoek bij het vastgoedproject Yust om achteraf een bezoek te brengen aan brouwerij ‘De Koninck’.

IMG_2381_resize.jpg

Donderdag werkten de studenten nog heel de dag goed door om vrijdag hun ideeën te presenteren aan de lectoren. Na de presentaties is het voor de Belgische studenten nog niet gedaan. Zij werken nog twee weken verder werken aan het project. De beste aspecten van elk project zullen gebundeld worden om zo tot twee goede resultaten te komen. De studenten werken namelijk hierrond in twee groepen verder waarna één groep wordt verkozen als de beste.”

Zijn de werken van de studenten ooit al uitgevoerd?
“De werken van de studenten zijn jammer genoeg nog nooit effectief uitgevoerd door de opdrachtgever. Wel zorgen de projecten steeds voor nieuwe inzichten en inspiratie.”

Gerelateerde artikels