Overslaan en naar de inhoud gaan

Hotelrapport 2017: hotelsector floreert opnieuw na terreuraanslag 2016

Hotelrapport 2017

AP stelt de resultaten voor van het Hotelrapport Vlaamse Kunststeden 2017. Het Hotelrapport is het resultaat van een jaarlijks onderzoek van de AP Hogeschool en gaat dieper in op de hotelcijfers van 2017 in Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen. Onderzoeker Christian Holthof stelt vast dat de terreuraanslagen van 22 maart 2016 volledig verteerd zijn in alle vijf Vlaamse Kunststeden. De hotelsector boert goed.

Het Hotelrapport staat jaarlijks stil bij de belangrijkste cijfers in de hotelsector van het aantal hotels en kamers, over de kamerbezettingsgraden, een vergelijking van de gemiddelde kamerprijzen, tot het type toerist en het belang van eigen boekingen versus online travel agents zoals Booking.com. Door voor de vijf Vlaamse Kunststeden na te gaan hoe de bruto kamerbezettingsgraad is geëvolueerd van 2016 tot 2017, wordt vastgesteld dat 2017 een zeer goed jaar was voor de hotelsector in de vijf Vlaamse Kunststeden.

Gent blijft het duurst – Antwerpen het goedkoopst

Als je in 2017 op hotel ging, betaalde je voor een kamer in één- tot viersterrenhotels in de vijf Vlaamse Kunststeden gemiddeld € 92. De laagste gemiddelde kamerprijs wordt genoteerd in Antwerpen (€ 87,74). In Leuven betaalde men gemiddeld € 89 voor een kamer en in Gent werd de hoogste gemiddelde kamerprijs gerealiseerd (€ 101,36). In Brugge en Mechelen bevond de gemiddelde kamerprijs zich tussen € 92 en € 93.

De concurrentie van Airbnb

In alle vijf Vlaamse Kunsteden verwacht de hotelsector dat het platform Airbnb in de komende twee jaar nog meer overnachtingen zal realiseren in vergelijking met vandaag. Christian Holthof, onderzoeker AP Hogeschool: “Er is nochtans geen eensgezindheid in de vijf Vlaamse Kunststeden over het feit of Airbnb marktverstorend werkt. In Antwerpen, Brugge en Gent is een meerderheid van de hoteliers het eens met deze stelling. In Mechelen doet zich juist de omgekeerde situatie voor, daar is bijna 78% van de hotels van mening dat Airbnb de hotelmarkt niet verstoort. In Leuven zijn de meningen hierover verdeeld.“

De terreur van 22 maart 2016 is volledig verteerd

Het jaar 2017 was voor de Vlaamse Kunststeden een voltreffer, na de minder goede resultaten van 2016.

 “In alle vijf Vlaamse Kunsteden steeg de bruto kamerbezettingsgraad, aldus onderzoeker AP Hogeschool, Christian Holthof. “Brugge kende de sterkste stijging, een groei in bezettingsgraad van meer dan zevenprocent punt, Leuven noteerde de minste stijging, nog geen tweeprocent punt. De impact van de terreur in 2016 was dan ook zeer miniem voor Leuven, vandaar de minder forse remonte”

Tussen 2016 en 2017 steeg de gemiddelde kamerprijs in alle vijf Vlaamse Kunststeden, met uitzondering van Mechelen waar de gemiddelde kamerprijs stabiel bleef.

Gerelateerde artikels