Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoeveel kost verder studeren?

studiekosten

Een hoger diploma is goud waard, maar er hangt ook een stevig prijskaartje aan vast. Het bedrag dat je moet betalen als je gaat studeren, is afhankelijk van verschillende factoren. Met deze studiekosten moet je alvast rekening houden. 

Studiegeld 

Als student betaal je je bij je inschrijving studiegeld. Deze bedragen zijn gelijk voor alle onderwijsinstellingen, maar worden wel bepaald door factoren als: 

  • type opleiding
  • type studiecontract 
  • aantal studiepunten 
  • eventuele studietoelage

Opleidingsgebonden kosten 

Dit zijn kosten voor materiaal dat specifiek aan je opleiding is gelinkt, zoals bijvoorbeeld speciale kledij of software. Zo heb je als student Chemie bijvoorbeeld een labojas nodig of als student Grafische en Digitale Media een laptop met Adobe. AP hanteert voor opleidingsgebonden kosten een vast bedrag per studierichting. 

Handboeken en cursussen 

Als student bij AP leer je veel al doende, maar handboeken en cursussen heb je natuurlijk ook nog steeds nodig. De prijzen van handboeken en cursussen variëren. Bij start van het academiejaar kan je deze wel vaak met korting aankopen. En je kan voor handboeken ook altijd op zoek gaan naar bruikbare tweedehandsexemplaren.

Leefkosten 

Een laatste belangrijk luik zijn leefkosten. Denk aan: huisvesting, (openbaar) vervoer, vrijetijdsbesteding ... Ga je op kot? Moet je met de trein pendelen? Doe je graag aan sport? Ook hiervoor moet je wat budget voorzien. 

Meer weten?

Ontdek hier gedetailleerde bedragen en berekeningen voor studiekosten

Krap budget? Er bestaan heel wat opties voor studiefinanciering. Voor persoonlijk advies kan je ook altijd terecht bij onze Sociale Dienst (STUVO).

 

Gerelateerde artikels