Overslaan en naar de inhoud gaan

Febelgra-prijs voor AP-studente Yana Dooms

Uitreiking Febelgra-prijs

Op donderdagavond 18 oktober werd de jaarlijkse Febelgra-prijs uitgereikt. Uit een shortlist van vijf eindwerken koos Febelgra, de beroepsorganisatie van de grafische sector in België, het werk van AP-studente Yana Dooms als winnaar. Zij ontwikkelde voor haar eindwerk een doeboek voor slechtziende kleuters.

Elk jaar bekroont Febelgra een student Grafische en Digitale Media vanwege een uitmuntende bachelorproef. AP Hogeschool leverde een shortlist aan van vijf namen, waaruit de organisatie Yana Dooms als winnaar selecteerde. “Deze prijs bevestigt dat mijn eindwerk inspeelt op een reële nood” reageert Yana Dooms. “De volgende stap is het boek verder te verspreiden, zodat de doelgroep er ook echt van gebruik kan gaan maken.”

Spelboek voor slechtziende kleuters

Voor haar eindwerk richtte Yana Dooms zich op een zeer specifieke nood. Uit ervaringen van haar vriendenkring leerde ze immers dat ouders van slechtziende kleuters het vaak moeilijk hebben om boeken te vinden die geschikt zijn voor hun kleuters. Zo ontstond het idee om een doeboek met leerrijke spelletjes voor slechtziende kleuters te ontwikkelen. Het resultaat is een boek vol spelletjes met (voelbare) tekeningen op papier, ondersteund door een cd-rom met liedjes en muziek. Het boek is gemaakt van extra stevig materiaal met gelamineerde bladzijden, waardoor het gemakkelijker hanteerbaar is door de doelgroep.

Op zoek naar een uitgeverij

“Al tijdens mijn onderzoek naar de specifieke noden van slechtziende kleuters, merkte ik dat er vanuit verschillende hoeken veel interesse was voor dit soort boeken” vertelt Yana. “Heel wat ouders, juffen en therapeuten spraken me aan. Om het boek verder te verspreiden, heb ik echter de hulp van een uitgeverij nodig. Ik hoop dat deze prijs uitgeverijen kan overtuigen en de realisatie een stap dichterbij kan brengen.”
 

Gerelateerde artikels