Overslaan en naar de inhoud gaan

Een dag boordevol verhalen tijdens Diversiteitsdag Vroedkunde

Lieve Blanckaert 3

Diversiteit speelt binnen de opleiding Vroedkunde een belangrijke rol. Waar vroeger de focus lag op het klassieke tweeoudergezin, komen vroedvrouwen vandaag de dag in aanraking met heel diverse gezinnen.  Daarom was het hoog tijd voor een eerste diversiteitsdag, boordevol verhalen van experten en ervaringsdeskundigen om de crossculturele competenties van vroedvrouwen (in spe) aan te scherpen.

De hedendaagse maatschappij en dus ook de gezinnen zijn heel divers en van allerlei culturen en invloeden doordrongen. De mix van al deze nieuwe en oude invloeden vormt een heuse uitdaging voor vroedvrouwen. Zij moeten immers binnen zoveel mogelijk verschillende contexten steeds de gepaste zorg, informatie en ondersteuning bieden. De diversiteitsdag was dan ook een uitgelezen kans voor vroedvrouwen en studenten om te leren van de verhalen van experten en ervaringsdeskundigen. 

De diversiteitsdag ging van start met het werk van fotografe Lieve Blanckaert genaamd ‘Birth Day: How the World Welcomes its Children’, een mooie inwijding in geboortes over de hele wereld. Vervolgens werd het publiek meegenomen in het verhaal van Jelle en Hendrik, twee papa’s die in de zomer van 2016 een zoontje adopteren. Zij vertelden over hun beleving voor, tijdens en na een interlandelijke adoptie als homo-koppel.

Daarna was het tijd voor de eerste stapjes in de cultuursensitieve zorg met experte Paola van der Staak. Als Nederlandse vroedvrouw en moslima kent zij als geen ander deze twee verschillende culturen. Tot slot kwam de Afghaanse vroedvrouw Victoria vertellen hoe zij, tegen alle verwachtingen in, haar droom kon waarmaken om als vroedvrouw aan de slag te gaan. Een prachtige afsluiter van een leerrijke dag!

Gerelateerde artikels