Overslaan en naar de inhoud gaan

Driekwart TSO-studenten slaagt aan AP

Studenten voor Campus Ellerman AP Hogeschool

Al sinds jaar en dag moeten TSO-studenten tegen een hele hoop vooroordelen vechten, onder meer qua verder studeren in het hoger onderwijs. Uit nieuw onderzoek van AP Hogeschool blijkt echter dat TSO-studenten in het hoger onderwijs in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt een erg grote slaagkans hebben. Drie op vier behaalt zijn of haar diploma.

Nogal wat mensen zien TSO-studenten als zakkers van de ASO-richtingen, terwijl dat helemaal niet het geval is, of hoeft te zijn. Deze TSO-studenten stromen steeds vaker door richting het hoger onderwijs, intussen al 70 procent, terwijl daarnaast ook nog 15 procent kiest voor een vervolgopleiding bij bijvoorbeeld Syntra of de VDAB. En ze doen het daar goed.

Aan AP Hogeschool, met meer dan 10.000 studenten de snelst groeiende hogeschool van Antwerpen, maken TSO-studenten inmiddels ook het grootste deel van de nieuwe studenten uit.  Het gaat dan om 43,2 procent, terwijl dat percentage ASO-studenten op 30,1 procent aftopt. Daarnaast komt nog 8 procent uit het beroepsonderwijs (BSO), en de rest uit andere opleidingen zoals kunstonderwijs.

PROFESSIONELE BACHELORS

EllermanstraatTSO-studenten zijn dus goed vertegenwoordigd in het hoger onderwijs, voornamelijk in de professionele bachelors aan de hogescholen. Het gaat dan vooral om richtingen als Elektromechanica of Elektronica-ICT. En de slaagkans is hoger dan ooit tevoren. Intussen behaalt driekwart van de TSO-studenten die verder studeren ook het diploma hoger onderwijs. Van de BSO-studenten die verder studeren haalt 57 procent een hoger diploma.

Inga Verhaert, voorzitter van AP Hogeschool en gedeputeerde van Onderwijs in de provincie Antwerpen, is erg blij met de cijfers. “We wisten al langer dat TSO-studenten zich steeds vaker inschrijven aan hogescholen, maar is het geweldig om te zien dat ze het ook uitstekend doen. Professionele bachelors zoals Elektromechanica, Chemie of Energiemanagement combineren een hele hap theorie met het aanleren van praktijkvaardigheden”, zo vertelt ze aan Gazet van Antwerpen.“Goedgevormde technici, dat is waar de arbeidsmarkt om staat te roepen.”

FINANCIËLE MIDDELEN

Dat steeds meer TSO-studenten ook de weg naar het hoger onderwijs vinden, heeft ook gevolgen. De afgelopen jaren is het aantal hogeschoolstudenten enorm gegroeid, maar de financiële middelen die de overheid beschikbaar stelt dalen alleen maar. Zo kregen hogescholen enkele jaren geleden nog 7.000 euro per student, maar dat is intussen met een kwart gedaald. De kwaliteit van de opleidingen is daarentegen gestegen, maar zonder de noodzakelijke investeringen in modern lesmateriaal kan dat in de toekomst niet gegarandeerd worden. Iedereen kan echter helpen om een steentje bij te dragen, door de petitie te tekenen op wantwijzijnhetwaard.be.

Gerelateerde artikels