Overslaan en naar de inhoud gaan

Campus Spoort Noord: Cadeau aan 't Stad

Studenten krijgen studentenkaart met digitale sleutel overhandigd

Op 18 september 2015 opende AP Hogeschool haar nieuwe campus Spoor Noord. De campus is een nieuw ijkpunt voor de stad Antwerpen en wordt de studieplek van 5000 studenten uit 14 professionele bacheloropleidingen. Zij volgen vanaf maandag 21 september les op de nieuwe campus. De campus is een cadeau aan de stad en de tegenhanger van het justitiepaleis op 't Zuid, aldus Pascale De Groote, algemeen directeur van AP Hogeschool.  

Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen, en Hilde Crevits, Vlaams Minister van Onderwijs, zijn onder de indruk van de nieuwe campus. Bekijk hier de video.

Bekijk ook de reportage 'Nieuwe luxueuze campus Spoor Noord geopend' van ATV.

Geschenk aan de stad

"Zoals park Spoor Noord een geschenk is van de stad aan haar inwoners, zo wil campus Spoor Noord een geschenk zijn van AP Hogeschool aan de stad. Met dit nieuwe project krijgt Antwerpen er een ijkpunt bij. Het prachtige campusgebouw aan de Noordelijke kant van de Leien vormt een nieuwe poort tot de stad. Daarmee is het gebouw de evenknie van het nieuwe justitiepaleis aan de zuidelijke kant van de Leien",  aldus algemeen directeur AP Hogeschool Pascale De Groote. 

5000 studenten en 14 opleidingen verhuizen

Op 21 september starten 5000 studenten van maar liefst 14 professionele bacheloropleidingen het academiejaar op de nieuwe campus. Onder hen ook de opleidingen die voordien in Merksem, Mechelen en Boom doorgingen. Door deze verhuis gaan alle professionele bachelors van AP Hogeschool vanaf nu allemaal in Antwerpen door.

Campus Spoor Noord bestaat uit twee campusgebouwen die met elkaar verbonden zijn via een tunnel. 

Het gebouw op de kop van de Noorderplaats, gebouwd door AP Hogeschool, telt meer dan 30.000m² en zal plaats bieden aan 3500 studenten uit de departementen Gezondheid en Welzijn en Onderwijs en Training.  Het gebouw aan de Ellermanstraat, gebouwd door de Provincie Antwerpen en zo’n 13.000m² groot,  zal een deel van de opleidingen van het departement Wetenschap en Techniek hun huisvesten, goed voor ongeveer 1500 studenten. Nog verderop in het park bevindt zich het sluitstuk van de campus: sporthal Parkloods waar de studenten van de lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding les krijgen. 

Openheid en kruisbestuiving

Het ontwerp van de campus wil de idee van een ‘open’ campus realiseren. Openheid naar binnen met een binnentuin of patio, en openheid naar buiten: 

"De ligging is schitterend voor al onze opleidingen. Je ziet van hier de stad en ons werkveld ligt als het ware in onze achtertuin: met de veelheid aan scholen op een boogscheut, de haven hier onmiddellijk achter ons, en ook het nieuwe centrumziekenhuis dat tegenover onze campus zal worden gebouwd", Pascale De Groote algemeen directeur AP Hogeschool.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: "Ik vind het een schitterend project. 14 bacheloropleidingen op 1 campus, dat zorgt voor kruisbestuiving tussen studenten die verschillende opleidingen volgen. Het is een beetje zoals de stad zelf, je hebt een mix van heel veel verschillende zaken die samenkomen op één plek."

-rfrederikbeyens_opening_stadscampus_ap-98.jpg
Het studentenrestaurant zal zowel koude als warme maaltijden serveren. © Frederik Beyens

 

-rfrederikbeyens_opening_stadscampus_ap-84.jpg
De bibliotheek van campus Spoor Noord telt meer dan 50.000 boeken. ©Frederik Beyens

 

-rfrederikbeyens_opening_stadscampus_ap-75.jpg
Op campus Spoor Noord vind je onder andere een ziekenhuisgang. Hier worden de studenten Verpleegkunde opgeleid. In crisissituaties kan het materiaal ook gebruikt worden door de hulpdiensten. ©Frederik Beyens

 

-rfrederikbeyens_opening_stadscampus_ap-50.jpg
De studenten Muziek van het Koninklijk Conservatorium van AP Hogeschool zorgden voor de muzikale omlijsting van de opening. ©Frederik Beyens
-rfrederikbeyens_opening_stadscampus_ap-33.jpg
Pascale de Groote, algemeen directeur van AP Hogeschool, noemt de nieuwe campus een cadeau aan de stad en een nieuw ijkpunt voor Antwerpen. ©Frederik Beyens

 

Gerelateerde artikels