Overslaan en naar de inhoud gaan

Campus klAP: Mohamed Alem

mohamed alem ap hogeschool antwerpen campus klap podcast toegepaste informatica

Mohamed Alem (24) is alumnus Toegepaste Informatica. Tijdens zijn studiejaren bij AP schopte hij het niet alleen tot IT business consultant, maar ook tot studentenvertegenwoordiger, hogeschoolambassadeur en zelfs memevantstad. Daarnaast is hij ook al jaren actief bij jeugdwerking Bazzz waar hij, net zoals zijn eigen jeugdwerker destijds, mee het verschil probeert te maken voor jongeren. Want Mo weet uit eigen ervaring dat je soms een extra duwtje in de rug nodig hebt om je volle potentieel te bereiken.  

“Ik ben al van kleins af aan gefascineerd door hoe dingen in elkaar zitten 

In het middelbaar heb ik op twee verschillende scholen gezeten. Die switch was eigenlijk eerder toevallig omdat we op een gegeven moment zijn verhuisd, maar is voor mij toch belangrijk geweest. Op mijn eerste school kreeg ik steeds het advies om BSO te doen en ineens te gaan werken. De leerkrachten geloofden niet in mij en hun advies was vooral gestoeld op vooroordelen. Daar had ik het moeilijk mee. Zeker als tiener heb je al veel issues met zelfvertrouwen, dus zo’n advies geeft wel een stevige deuk. Op een gegeven moment begin je aan jezelf te twijfelen, zo van: ‘Oh shit, ik kan dat misschien toch niet en die anderen wel.’  

Op mijn tweede school was de sfeer helemaal anders. Hier kreeg ik wel de motivatie die ik nodig had en zeiden de leerkrachten ‘ja, het zit wel in jou om verder te studeren’. Ik ben al van kleins af aan gefascineerd door hoe dingen in elkaar zitten en volgde in het middelbaar Elektromechanica. Eerder een industriële richting, maar ik was in mijn vrije tijd al veel bezig met computers. Op een gegeven moment zei een van mijn leerkrachten: ‘Hey Mo, je punten zijn wel goed, maar ik merk dat deze richting precies toch niet helemaal iets voor jou is.’ Mede dankzij dat gesprek heb ik beslist om in het hoger Toegepaste Informatica te gaan studeren.   

“Mijn jeugdhuis heeft voor mij écht een enorm verschil gemaakt als tiener  

In mijn tienerjaren ging ik naar een jeugdhuis in de buurt. Deze plek bood ons echt een tweede thuis. Je kon er gewoon binnenspringen om te chillen met vrienden, je had een plek waar je nuttig bezig kon zijn, én je had in de jeugdwerkers een vertrouwenspersoon bij wie je met alle mogelijke problemen, vragen of twijfels terecht kon. Dat heeft voor mij als tiener echt een enorm verschil gemaakt.  

Mijn jeugdwerker bij JES is voor mij echt een rolmodel geweest. Ik zag hoeveel verschil hij maakte voor mij en andere jongeren en wilde dat ook graag doen. Nu ben ik zelf al enkele jaren actief bij jeugdwerkingen Bazzz en JES. Jeugdwerking is superbelangrijk. Heel veel jongeren worstelen tijdens hun tienerjaren met hun identiteit: ze weten nog niet goed wie ze zijn en waar ze thuishoren. Via jeugdwerking kunnen we hen een manier bieden om positief bezig te zijn en hen helpen om meer kansen voor zichzelf te creëren. Dat doe en zie ik zelf nu ook dagelijks.  

“Bij AP had ik het gevoel dat ik echt op m’n plek zat  

Bij de overgang van het 2e naar het 3e bachelorjaar had ik heel veel moeite met de vakken webdevelopment. Zelfs na de tweede zit was ik er niet op alles door. Toen heb ik echt even getwijfeld om te stoppen, maar uiteindelijk heb ik toch doorgezet. Ik heb eerst voor mezelf alle pro’s en con’s naast elkaar gezet en besproken met een paar vrienden. Daarnaast heb ik ook een gesprek aangevraagd met mijn opleidingshoofd en stagebegeleider waarin ik heb uitgelegd dat deze vakken een enorm struikelblok waren en ik niet zeker was of ik het zou halen. Samen met mij hebben ze een nieuw plan van aanpak uitgewerkt: me geholpen om me beter voor te bereiden op de examens, een paar cursussen aangeraden die ik kon volgen … Dat gesprek heeft me enorm gemotiveerd. Het jaar daarna was ik er op al die struikelvakken meteen in eerste zit door. Het was erg fijn dat je opleidingshoofd en lectoren zo achter je staan.

Ook mijn laatste jaar was een erg hectische en pittige periode. Ik zat als studentenvertegenwoordiger in de departementale studentenraad en was daar ook voorzitter van, liep voltijds stage, moest mijn bachelorproef afwerken, had nog een paar vakken die ik moest afleggen ... Ik wou het liefst alles in één keer doen, maar had wat te veel hooi op m’n vork genomen.  

Niettemin heb ik bij AP wel echt fantastisch leuke jaren gehad: veel bijgeleerd, toffe mensen leren kennen. Ook de persoonlijke aanpak was heel fijn en een enorme steun. Als ik met een probleem zat, kon ik altijd bij m’n lectoren, opleidingshoofd of studiebegeleiders terecht. Er is een gigantisch vangnet dat je bij zo goed als alle problemen kan opvangen. Ik kreeg bij AP het gevoel dat ik echt op m’n plek zat, waardoor ik me op m’n gemak voelde en echt volledig mezelf kon zijn.  

“Ik heb gewoon superveel interesses: ik ben graag bezig 

In 2020 ben ik afgestudeerd in de bachelor Toegepaste Informatica met als keuzetraject IT & Business. Nadat ik was afgestudeerd ben ik in september meteen aan de slag gegaan als IT business consultant. Dat is eigenlijk een ander woord voor professionele nerd. (lacht) Als consultant word ik vanuit mijn bedrijf naar andere bedrijven gestuurd om bepaalde projecten aan te pakken. Ik vorm de brug tussen het IT-personeel en de klant. Als een klant bijvoorbeeld een volledig nieuw IT-systeem voor z’n bedrijf wil, ben ik diegene die dit uitdenkt en vervolgens naar de programmeurs stapt om het effectief uit te (laten) werken.  

Zonder corona zou ik nu normaal gezien in het buitenland zitten. Ik wil heel graag wat meer van de wereld zien. Ooit mijn eigen IT-zaak lijkt me ook wel wat. Of wie weet ga ik op termijn misschien wel lesgeven of de sociale sector in. Ik heb vroeger nog theater gedaan en heb ook ambities om in de entertainmentwereld als acteur aan de slag te gaan. Eigenlijk heb ik gewoon echt superveel interesses: ik ben graag bezig. (lacht) 

ZIN IN MEER CAMPUS KLAP? 

Ontdek onze andere podcast gasten of beluister deze en andere afleveringen via Apple Podcasts - Google Podcasts - Spotify - YouTube

Gerelateerde artikels