Overslaan en naar de inhoud gaan

Orthopedagogie studeren? Romy blikt terug op haar eerste jaar

orthopedagogie studeren antwerpen

Drie studenten blikken terug op hun eerste jaar in de bachelor Orthopedagogie. Hoe startten ze aan de opleiding? Wat liep er vlot, en waar lagen de struikelblokken? Studente Romy overwon in haar eerste jaar hoger onderwijs heel wat twijfels. 

Duidelijke toekomstvisie

ROmy Ansoms.jpgIk heb voor de bachelor Orthopedagogie bij AP Hogeschool gekozen enerzijds – en simpelweg – omdat ik erg vlot op de campus geraak met het openbaar vervoer, en anderzijds omdat je binnen de richting veel keuzemogelijkheden hebt. Je kan bepaalde specialisaties en doelgroepen verkennen. Ik weet nu al dat ik me volgend jaar in jongeren en kinderen wil verdiepen.

Mijn gevoel bij AP zat meteen goed. Ik heb namelijk een functiebeperking en heb bijvoorbeeld een kruk nodig om te verplaatsen op de campus. Maar er werd me verzekerd dat alle onderdelen van het programma haalbaar waren voor mij, al dan niet met aanpassingen. Zo heb ik dit jaar de kans gekregen om deel te nemen aan een internationaal studiebezoek in Amsterdam. De opleiding denkt mee na over oplossingen zodat ik activiteiten en verplaatsingen mee kan doen.

Laat van je horen

De stap naar het hoger onderwijs was voor mij niet evident. Ik twijfelde heel erg aan mezelf. Wat mij daarbij zeker geholpen heeft, was de Summer School bij AP. Drie dagen voor het academiejaar echt van start gaat, maak je dan al kennis met andere studenten, de campus, de verschillende studentendiensten binnen de hogeschool, …  

Ook voor de eerste examenperiode had ik twijfels. Ik heb soms moeite om te beginnen studeren, en had tijdens de examens ook erg veel last van stress. Het is me uiteindelijk wel gelukt. Ik was zelfs op alle opleidingsonderdelen geslaagd en achteraf gezien zijn die eerste examens aan de hogeschool toch vlot gegaan. Als tip kan ik dus zeker meegeven: wees in je eerste jaar niet bang om vragen te stellen en laat je horen als het niet zo vlot gaat. Er zijn verschillende initiatieven of personen bij AP die je kunnen helpen.

Hechte lesgroepen

Wat me het meeste is bijgebleven uit het afgelopen jaar zijn de nieuwe vrienden die ik heb gemaakt. Ik ben nog nooit zo enthousiast geweest om naar school te gaan. Wat hier ook in heeft meegespeeld, is een opleidingsonderdeel rond coaching en begeleiding, waaraan zowel eerste- als tweedejaarsstudenten Ortho deelnemen. Je komt in een hechte groep terecht, die je tijdens het jaar opvangt en op weg helpt. Je kan dan bij je medestudenten vragen stellen over school of de opleiding, maar leert hen ook als vrienden kennen.

Uiteindelijk ben ik erg blij dat ik de sprong naar deze bachelorlopleiding gewaagd heb. Nu, aan het einde van het eerste jaar ben ik dan ook best trots op mezelf. En ik kijk vooruit. Ik zie mezelf wel op een school of in een onderwijscontext werken. Kinderen of jongeren met een fysieke beperking begeleiden, zegt me ook wel wat. En als ik na deze opleiding toch zin heb om bij te studeren, is het verkort traject naar de lerarenopleiding Lager Onderwijs nog steeds een optie.

Zelf zin om aan de opleiding Orthopedagogie te starten? Kom zeker eens kennismaken op een infomoment. 

Lees ook hoe Luc en Margot terugblikken op hun eerste jaar.

Gerelateerde artikels