Overslaan en naar de inhoud gaan

Artistiek Antwerpen: ontdek Noorderlicht

Conservatorium-studenten
© Conservatorium-muzikanten brengen vrolijke nummers.

Het aanstekelijke ‘I can’t feel my face’ van The Weeknd weerklinkt op donderdag 28 november op het De Coninckplein in de wijk 2060 Antwerpen. Een toepasselijk nummer om editie 2019 van het project Noorderlicht te starten, want dit jaar is het thema ‘Face’.

Ode aan diversiteit

Kunst met de grote K vind je meestal terug in musea, op de planken of in een galerij, maar niets is minder waar voor de dynamische kunsthappening Noorderlicht. Jonge kunstenaars brengen muziek, dans, opera, beeldhouwwerken, schilderingen en zelfs fotografie naar wijk 2060 en hopen zo mensen te fascineren door de kunst van het Noorderlicht. De vierde editie van het inmiddels bekende evenement staat volledig in het teken van de verbinding die kunst kan vormen tussen de meest uiteenlopende culturen. Met andere woorden: een ode aan de diversiteit.

In de woonkamer

De getalenteerde kunstenaars waren niet moeilijk te spotten. In elke straat, op elke hoek en aan elk plein waren dichters, muzikanten en dansers terug te vinden, verscholen onder afdakjes. Zoals curator Kris van ’t Hof op voorhand al aankondigde, overschrijdt Noorderlicht dit jaar letterlijk de drempels en kunnen liefhebbers ook op iets intiemere locaties genieten van het programma. In woonkamers, de parochiekerk Heilig Hart, bibliotheek Permeke, een theater, premetrostation Astrid – ja, zelfs op tram 12 – kunnen bezoekers zich even opwarmen en worden ze verwend met de meest spectaculaire optredens.

Voor herhaling vatbaar

Voor wie moedig de regen trotseert, is het een avond om echt van te genieten. Het slechte weer zet dan ook geen domper op de sfeer, vindt een koppeltje. “Je kan teleurgesteld zijn door de regen en de kou,” zegt Sandra, “maar uiteindelijk is je avond zo leuk als je hem zelf maakt.” Haar vriend valt haar bij: “Het is natuurlijk jammer van het weer, maar ik vind het superleuk om hier rond te lopen. We hebben een kijkje genomen in de kerk en de muziek daar klink echt geweldig.” Conclusie? “Een verrassend, veelzijdig initiatief met heel vriendelijke mensen. Volgend jaar komen we zeker terug.” Hopelijk ben jij dan ook van de partij!

 

Tekst: Elien Heylen (2prvB)

Gerelateerde artikels