Overslaan en naar de inhoud gaan

AP'ers steken de handen uit de mouwen

Matthieu Machiels (derde van links) 3

Als de nood het hoogst is ... is AP nabij! In deze tijden van #blijfinuwkot, social distancing en "allemaal digitaal" ziet ons leven er flink anders uit. Heel wat AP'ers grijpen deze kans om hun leven (tijdelijk) helemaal om te gooien en de handen uit de mouwen te steken. Deze toppers vertellen hoe zij hun coronatijd invullen.

Matthieu Machiels, lector Integrale Veiligheid aan AP Hogeschool

In het dagelijkse leven is Matthieu Machiels lector bij de opleiding Integrale Veiligheid, en vult hij zijn vrije tijd als afdelingshoofd bij het Rode Kruis in Deinze. Nu springt hij als vrijwillig ambulancier bij om Covid-19-patiënten te vervoeren. 

Wat doe je nu precies?

Wij zijn verantwoordelijk voor het vervoer van coronapatiënten. Wanneer er via het telefoonnummer 112 een dringende oproep binnenkomt bij de noodcentrale in Gent, dan gaan wij zo snel mogelijk ter plaatse.

Waarom zien we je nu precies daar?

Voor mij is het de gewoonste zaak ter wereld om mensen in nood te steunen. Na de geboorte van mijn eerste dochter wilde ik op alles voorbereid zijn: ik startte met een EHBO-cursus, begon als vrijwilliger bij het Rode Kruis en kijk, nu 21 jaar later leid ik nog steeds een team van vrijwilligers en beman ik de ziekenwagens. Het voelt wat onwennig nu we in deze Covid-periode in de schijnwerpers staan. We krijgen veel waardering, en dat is toch wel een hart onder de riem!

Lars Corijn, masterstudent Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen

Lars is naast zijn masterstudies Muziek ook professioneel actief als zanger, en als dirigent van de Antwerpse Studentenharmonie. Door de coronamaatregelen zag hij een groot deel van zijn bezigheden in het water vallen. Hij springt nu bij in de haven.

Wat doe je nu precies?

In de haven zijn er enkele bedrijven cruciaal om onze voedingssector draaiende te houden. De werkplek willen ze wel zo veilig mogelijk houden voor hun arbeiders en klanten. Dus zochten ze extra werkkrachten! Elke dag test ik iedereen die het domein van het bedrijf oprijdt tussen 5u en 14u. Dat is best lang, maar ook perfect om muziek te memoriseren!

Waarom zien we je nu precies daar?

Aangezien ik mijn master Muziek met werk in de kunstensector combineer, viel er een groot gat in mijn agenda. Uitgestelde voorstellingen bij Opera Vlaanderen, geannuleerde concerten waaronder ook een interessante solo voor het Vlaams Radio Koor ... Ik wilde niet binnen blijven zitten en wachten tot we weer aan de slag konden.

Heidi Vandewalle, lector Verpleegkunde aan AP Hogeschool

Gewoonlijk zie je haar bij AP rondlopen als lector bij de bachelor Verpleegkunde en de banaba Intensieve Zorg en Spoedgevallenzorg. Net als velen van haar collega’s ruilde ze de leslokalen even in voor de praktijk: het ziekenhuis.

Wat doe je nu precies?

Ik sta als verpleegkundige op de afdeling Medische Intensieve Zorgen van het ZNA Stuivenberg, die volledig omgevormd is tot Covid-afdeling Intensieve Zorgen.

Waarom zien we je nu precies daar?

Toen ZNA belde met de vraag om als verpleegkundige te komen helpen, moest ik geen twee keer nadenken. Ik maakte recent de overstap van het ziekenhuis naar de hogeschool om te gaan lesgeven. In deze bijzonder situatie is er voor mij geen andere logische keuze dan terug te keren naar die roots, en mijn skills voor intensieve zorgen weer in de praktijk te gaan brengen.

Gerelateerde artikels