Overslaan en naar de inhoud gaan

AP-student ontwikkelt luistergids voor ‘Congoville’

bitshilualua kabeya ap hogeschool antwerpen sociaal cultureel werk middelheim congoville audiowandeling 2

Bitshilualua Kabeya is student in onze bachelor Sociaal Werk: Sociaal-Cultureel Werk. Voor de expo 'Congoville' van het Middelheimmuseum ontwikkelde ze een audiowandeling voor bezoekers waarbij ze vanuit haar eigen perspectief in gesprek gaat met curator Sandrine Colard over de uitgenodigde kunstenaars, het concept en de relevantie van deze expo. 

Via haar stage en een sterk persoonlijk engagement gaf Kabeya tijdens haar opleiding Sociaal-Cultureel Werk mee vorm aan twee grensverleggende tentoonstellingen die ons koloniaal verleden in een kritische dialoog plaatsen: Congoville in het Middelheimmmuseum en 100x Congo in het MAS

Congoville - hedendaagse kunstenaars bewandelen koloniale sporen

Congoville is een tentoonstelling over de sporen van de (post)koloniale geschiedenis van de Middelheimsite. Verschillende kunstenaars van Afrikaanse oorsprong en met een internationale praktijk nemen de bezoeker op sleeptouw doorheen de expo.  

In de teaser kadert Kabeya zelf het interview met curator Sandrine Colard (assistent professor of African Art History aan Rutgers University) en vertelt wat je mag verwachten van de audiowandeling. “Een geïnteresseerde student die veel vragen stelt over zaken die ook voor jou van belang kunnen zijn”, kondigt ze trots aan. Het belooft een ware ontdekkingsreis te worden die de luisteraar meeneemt tot in New York. Het interview is beschikbaar in het Engels en Frans. 

De Congoville expo loopt nog tot zondag 3 oktober 2021.

Gerelateerde artikels