Opleiding Sociaal Werk - Sociaal-Cultureel Werk | AP Hogeschool Overslaan en naar de inhoud gaan
 • Sociaal Werk

Sociaal-Cultureel Werk

 • Dagtraject
 • Verkort programma mogelijk
 • Vervolgtraject op graduaat/HBO5

  Troeven

  De stad is jouw werkterrein

  In de bacheloropleiding Sociaal-Cultureel Werk verrijk je jezelf met een stevige portie theorie én de nodige praktijkervaring. Niet alleen tijdens je stages maar ook tijdens de opleiding zelf maken we ons sterk om altijd in heel nauw contact met het sociaal-cultureel werkveld opleidingsonderdelen te ontwikkelen. We nodigen praktijkwerkers uit in de lessen, je zet real-life projecten op in opdracht van organisaties, je ervaart de stedelijke context door observaties, wandelingen en gesprekken met professionals. Samen met je docenten en medestudenten uit binnen- en buitenland ga je aan de slag op een ervaringsgerichte manier. Je krijgt kans om te experimenteren, te leren, fouten te maken en het beroep echt onder de knie te krijgen.

  Een heleboel internationale mogelijkheden

  Als sociaal-cultureel werker is het uitermate belangrijk dat je een ruime blikt hebt en over landsgrenzen en culturen heen kan kijken. Doorheen je traject krijg je de kans om internationale ervaring opdoen, zowel in het buitenland als op de campus. Zo bieden we in het tweede jaar vier uitwisselingsprogramma's aan waar je uit kan kiezen. 

  Programma

  Eerste jaar

  We gaan van start met een oriëntatiejaar. Je krijgt een brede algemene basis: psychologie, sociologie, recht ... Die volg je samen met je collega-studenten van de andere afstudeerrichtingen Sociaal Werk. Je oefent ook al een aantal praktische vaardigheden, zoals communicatie en teamwork. En we sturen je voor een eerste observatiestage het terrein op. 

  Tweede jaar

  Nu begint je specialisatie in Sociaal-Cultureel Werk. Je verdiept je in het werkveld door middel van praktijkoefeningen in kleine groepen en échte cases. Je organisatietalent en creativiteit komen nu volop in the picture. Je leert hoe je als begeleider van groepen optreedt, vorming geeft, activiteiten uitbouwt, projecten opzet ... Je kan je kennis en vaardigheden al meteen inzetten tijdens je eerste echt doe-stage. Ten slotte gaat er ook voldoende aandacht naar internationalisering. Inburgering, migratie en integratie zijn belangrijke thema's voor een sociaal-cultureel werker.

  Derde jaar

  In je laatste jaar laten we je zo veel mogelijk praktijkervaring opdoen om je klaar te stomen voor je toekomstig beroep. Tijdens je stage voer je alles wat je studeerde uit in de praktijk. Voor je bachelorproef onderzoek je een sociaal-cultureel thema en bewijs je dat je theorie en praktijk perfect kan laten samengaan. 

  Modeltraject Academiejaar 2020-21

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Na je studies Sociaal-Cultureel Werk kan je in een heel breed werkveld aan de slag. Heel wat organisaties en instellingen zijn op zoek naar creatieve, kritische denkers die gericht zijn op het versterken en ondersteunen van verschillende doelgroepen. Je kan aan de slag als gemeenschapswerker, programmator, bemiddelaar, vormingswerker, begeleider, campagnewerker, belangenbehartiger … .

  De plaatsen waar je terecht komt zijn vaak organisaties binnen samenlevingsopbouw, het straathoekwerk, het jeugdwerk, stedelijke en gemeentelijke vrijetijdsdiensten, vormingscentra, culturele centra en kunstenorganisaties, verenigingen, …  Sociaal-culturele praktijken ontstaan vaak ook op basis van concrete behoeften en dynamieken in buurten of rond bepaalde mensen. Kleine vzw’s en vernieuwende organisatie zoeken geregeld de expertise van socio-culturele begeleiders met een creatieve en kritische geest.

  Verder studeren

  Via een schakelprogramma kan je de master Sociaal Werk aan de Universiteit Antwerpen volgen.

  Internationaal

  Sociaal-Cultureel Werk goes international 

  We zijn ervan overtuigd dat een internationale ervaring voor jou, als toekomstig maatschappelijk werker, een noodzakelijke verrijking is. Alle studenten volgen daarom voor minstens 10 studiepunten vakken met internationale competenties. Studiereizen over de grenzen heen en internationale werkplekbezoeken behoren tot de mogelijkheden. En wie - letterlijk - verder wil gaan, kan tijdens zijn opleiding een lange periode in het buitenland studeren of stage te lopen.

  Internationalisering @ home

  Wie zelf niet naar het buitenland wil of kan gaan, krijgt de mogelijkheid om op de campus aan internationalisering te doen. Je wisselt regelmatig kennis uit met studenten uit andere landen via diverse projecten en opleidingsonderdelen. We nodigen ook geregeld gastdocenten of interessante sprekers uit het buitenland uit. 

  Flexibel studeren

  GESPREID PROGRAMMA

  Wil je graag het bachelordiploma Sociaal Werk behalen, maar vind je de overstap naar het hoger onderwijs te groot? Bij AP hogeschool kan je je inschrijven voor een programma waarbij je het diploma Sociaal Werk kan behalen in 4 jaar in plaats van de reguliere 3 jaar. Niet enkel wordt er met dit programma ruimte gecreëerd in je lessenrooster, met een inschrijving voor dit traject word je meteen ingeschreven voor het Start To Study programma. Een pakket aan workshops gegeven door studiebegeleiders en taalbegeleiders.

  Bekijk het gespreide programma.

  VERKORT TRAJECT

  Je kan een verkort traject Sociaal Cultureel Werk volgen als je een specifiek bachelor– of masterdiploma hebt. Je volgt dan een programma van 60 of 90 studiepunten, afhankelijk van je vooropleiding, en studeert sneller af. 

  Toelatingsvoorwaarden en programma 60 studiepunten
  Toelatingsvoorwaarden en programma 90 studiepunten

  Expertise

  Onderzoeksgroep ISOS en maatschappelijke dienstverlening

  Je werkt tijdens je opleiding ook aan een praktijkonderzoek. Deze ervaring geeft je de kans om in een groep aan de slag te gaan voor een bestaande organisatie en zo een effectieve bijdrage te leveren aan de kennisontwikkeling binnen het Sociaal-cultureel werk.

  In de opleidingen Sociaal-cultureel Werk, Maatschappelijk Werk en Personeelswerk werken gedreven docenten met uitgebreide competenties. Hun expertise wordt op prijs gesteld in de brede sector. Het onderzoekswerk wordt gebundeld in het kenniscentrum ISOS en in talrijke vormingsopdrachten voor het werkveld. 

   

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou