Overslaan en naar de inhoud gaan

AP-student Jarno neemt deel aan Olympische Spelen in Tokio

Jarno De Smedt AP Hogeschool Antwerpen Toegepaste Informatica topsport student Olympische Spelen Tokio Boogschieten 4

Student Jarno De Smedt (21) combineert zijn opleiding Toegepaste Informatica via een topsportstatuut met Boogschieten. Naast een diploma mikt hij deze zomer ook op een Olympische medaille, want Jarno wist zich als één van de 122 atleten in team Belgium mee te kwalificeren voor de Olympische Spelen inTokio. Op vrijdag 23 juli 2021 zal hij als een van de eerste Belgen in actie treden. 

Hoe is jouw passie voor boogschieten ontstaan?

Als kind heb ik eens deelgenomen aan een initiatie boogschieten tijdens een sportkamp in mijn thuisgemeente Puurs. Dat beviel me zo hard dat ik onmiddellijk op zoek ben gegaan naar een club. Ik kwam uit bij KJSS in Rumst. Na vele jaren trainen heb ik in 2017 mijn internationaal debuut gemaakt. Sindsdien ben ik een vaste waarde in de kernploeg van het Belgisch team boogschieten en heb ik al aan heel wat wereldwijde wedstrijden deelgenomen. Dankzij deze internationale wedstrijden verzamel je punten en stijg je op de wereldranglijst. Momenteel sta ik op de 44e plaats.

Hoe intensief train je?

In mijn beginjaren trainde ik drie maal per week op de clubtrainingen. Ondertussen is dat opgetrokken tot gemiddeld 4 à 5 keer per week. Dit zijn intensievere trainingen, zowel in clubverband als solo als met het Belgische team.

Hoe combineer je je studies met boogschieten? 

Ik studeer met een topsportstatuut. Hierdoor heb ik recht op bijzondere faciliteiten zoals examenspreiding en gewettigde afwezigheden. Om topsport op een hoog niveau te doen moet je veel opofferen en goed kunnen plannen. Het opleidingshoofd hielp me strategisch met de samenstelling van mijn vakkenpakket. 

Als ik vragen heb of in moeilijkheden kom met de planning voor wedstrijden en schooltaken, kan ik de juiste personen contacteren. Dan gaan we samen op zoek naar een oplossing. Maar het is ook al gebeurd dat er geen  enkele oplossing mogelijk was en ik een vak moest meenemen naar het volgende jaar.

Is het een haalbare kaart? 

De projecten maken het soms wel zwaar, maar gelukkig zijn er niet veel lopende projecten in een jaar waar je 45 studiepunten opneemt. Je houdt best rekening met de spreiding van de intensievere vakken waarvoor je veel taken en groepsopdrachten moet maken.

Welke specialisatie volg je binnen de opleiding Toegepaste Informatica? 

Ik heb gekozen voor Big Data omdat deze specialisatie het minste programmeren inhield. Ik ben meer geïnteresseerd in het analytische en het omgaan met data. Ik werk zelf ook aan een klein project om mijn trainingsdata te verwerken.

Wat vind je zelf de grootste sterktes aan de opleiding?

Dat je veel vrijheid krijgt en ze je motiveren om met nieuwe technologieën te werken. Je leert hierdoor veel bij en het zorgt voor een goede basis. Zo heb ik ook een bepaalde zekerheid om op terug te vallen naast mijn sportcarrière. 

Wat zijn je verwachtingen voor de Olympische Spelen? 

Ik mik toch wel op een plaats in de top 16. Gezien mijn niveau zou dit haalbaar moeten zijn, al speelt geluk ook altijd een beetje mee tijdens de matchen. Ik doe er natuurlijk alles aan om het nog beter te doen en probeer zo hoog mogelijk te eindigen. 

Wanneer ben je aan de beurt in Japan? 

Op vrijdag 23 juli starten de kwalificatierondes voor boogschieten, zelfs nog voor de openingsceremonie. Daarmee ben ik ook een van de eerste Belgen die in actie treedt. Later die week volgen de eliminatierondes waarin de matchen worden geschoten. Op de officiële website en Olympic app kan je alles volgen.  

Veel succes! Hier bij AP supporteren we alvast voor jou!

 

Zelf ook interesse in de bachelor Toegepaste Informatica? 

Gerelateerde artikels