Overslaan en naar de inhoud gaan

AP-student bekroond tot Junior Energy Manager 2019

Toon stoot junior energy manager of the year 2019 ap hogeschool antwerpen

AP-alumnus Energiemanagement Toon Stoot is verkozen tot Junior Energiemanager van het jaar. Hij won deze award op basis van zijn bachelorproef, waarvoor hij een rekentool ontwikkelde om pers- en zuiglucht te besparen. Niet alleen de jury was enthousiast. Toons idee werd namelijk ook al opgepikt door de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. 

Op woensdag 23 oktober vond voor het derde jaar op rij de 'Energy Manager of the Year' plaats. Deze awardshow is een initiatief van Energik (de Vlaamse vereniging voor energie- en milieutechnologie), AP en Howest. Er worden prijzen uitgereikt voor beste bachelorproef, masterproef en professionele prestatie op vlak van energiemanagement. Alle genomineerden hebben innovatieve bijdragen geleverd om bijvoorbeeld de energie-efficiëntie te verhogen of de klimaatdoelstellingen te helpen realiseren. 

Opleidingshoofd Energiemanagement Bart Vanbrabant: "Zes studenten Energiemanagement van AP en Howest hebben eind augustus hun bachelorproef ingestuurd. Daaruit koos de jury een winnaar op basis van 4 criteria: inhoud, maatschappelijke relevantie, presentatieskills en hoeveelheid energie die uitgespaard kon worden. AP-student Toon Stoot kwam met zijn bachelorproef 'Verbeteringspotentieel op perslucht en centrale afzuiging' als winnaar uit de bus." 

Voor deze bachelorproef sloeg Toon de handen in elkaar met het studiebureau Cenergie. Hij ontwierp voor hen een rekentool die voor forse besparingen in pers- en zuiglucht zorgt. Perslucht wordt onder andere gebruikt in de onderhoudsmachines van trams en bussen: om te reinigen of om onderdelen te demonteren. Tijdens dat proces kan er van alles misgaan: drukverschillen, lekkages, foute instellingen … Zulke fouten leiden telkens tot een immens energieverlies. Daarom ontwierp Toon een intelligente rekentool in het programma VBA met parameters die snel het energieverlies in pers- en zuigluchtmachines berekenen.

Naast de titel 'Junior Energiemanager 2019' en een geldprijs van 1000 euro, sleepte Toon met zijn bachelorproef nog een mooie beloning in de wacht. De Brusselse openbare vervoersmaatschappij (MIVB/STIB) toonde immers meteen interesse om met zijn idee aan de slag te gaan. In de toekomst zullen zonder twijfel nog veel andere klanten volgen. Proficiat, Toon!

Gerelateerde artikels