Overslaan en naar de inhoud gaan

AP pioniert met duaal leren in het hoger onderwijs

duaal leren bachelor elektromechanica ap hogeschool 2

AP start vanaf september 2019 met een proefproject rond duaal leren in het hoger onderwijs. Een tiental studenten in de bacheloropleiding Elektromechanica mag de spits afbijten. Zij zullen hun tijd verdelen tussen studeren op de campus en werkplekleren in een echt bedrijf. Naast AP zetten onder meer Agoria en bekende bedrijven zoals BASF, Bayer-Monsanto, Engie-Electrabel, Gima-Machines en Maintenance Partners hun schouders mee onder het proefproject. 

Duaal leren is in het secundair onderwijs al een tijdje actief. Nu deze eerste lichting leerlingen afstudeert, krijgt de formule vanaf september 2019 een vervolg in het hoger onderwijs. Al mikt het duaal bachelortraject naast generatiestudenten uit het secundair ook op zij-instromers die al aan het werk zijn en graag hogerop willen geraken. Vanuit de sector is er immers grote vraag naar gemotiveerde en goed opgeleide werkkrachten die ook nog eens snel inzetbaar zijn.

Duaal leren 

Bij duaal leren wissel je de schoolbanken af met hands-on training bij een echt bedrijf. Minstens één derde van de opleiding duaal leren bestaat uit werkplekleren. Studenten volgen 3 dagen per week les op de campus en gaan 2 dagen aan de slag op de werkvloer. Om studie en werk vlot te kunnen combineren, is het duaal traject gespreid over vier jaar. Bovenop een professioneel bachelordiploma en bakken beroepservaring steken de deelnemers ook nog een maandelijkse leervergoeding op zak. 

Een hoger diploma is belangrijk

De professionele bachelor Elektromechanica stapt als eerste mee in het proefproject. Via intakegesprekken worden potentiële kandidaten en bedrijven met elkaar gematcht. De achttienjarige Oussama Titouh is alvast één van de eerste inschrijvers die AP mag verwelkomen. Hij volgt momenteel een duaal leertraject bij Don Bosco in Hoboken en combineert school al twee jaar met werkplekleren bij Thyssenkrupp. "Samen met een technicus help ik bij het onderhoud van liften. Heel leerrijk. Op de werkvloer kunnen trainen, is gewoon heel interessant. Ze hebben me hier een job aangeboden, maar ik wil toch graag nog verder studeren. Een hoger diploma is belangrijk."

The best in the business

Grote spelers als BASF, Bayer-Monsanto, Engie-Electrabel, Gima-Machines en Maintenance Partners stappen alvast mee in het proefproject. Zij zijn al jarenlang vaste partners van AP. Opleidingshoofd Elektromechanica Amedee Beylemans: "Andere bedrijven hebben ook al hun interesse geuit, maar we beginnen bewust klein. Zo kunnen we, waar nodig, nog voldoende bijsturen. We hebben een aantal risico's ingecalculeerd, maar de rest zal de praktijk uitwijzen."

Meer weten? 

Wil jij ook graag het beste van studie en werk combineren? Op onze opleidingspagina rond duaal leren kan je alles nog eens rustig nalezen. 

Of kom langs tijdens onze speciale infosessie rond duaal leren op dinsdag 28 mei om 19 uur op campus Spoor Noord - Ellermanstraat. Hierin lichten we het programma uitgebreid toe en bieden we ruim tijd om individuele vragen te stellen. Schrijf je nu snel in

 
Meet Oussama

Gerelateerde artikels