Overslaan en naar de inhoud gaan

AP Hogeschool ontwikkelt grootste VR-lab van Antwerpen

AP hogeschool VR immersive lab antwerpen 2
© Wim Gombeer

AP Hogeschool start vanaf september 2019 met de uitbouw van het eerste volwaardigde virtual reality lab in de provincie Antwerpen. AP wil zo het onbenut potentieel van virtual en augmented reality verder ontwikkelen en delen met de bedrijfswereld. Minister van Innovatie Muyters trekt alvast 452.000 euro subsidies uit voor dit innovatief project. 

Het gloednieuwe VR-lab, oftewel Immersive Lab, zal uitgerust worden met de laatste technologieën op het vlak van virtual reality (VR) en augmented reality (AR). Het wordt het eerste lab en kenniscentrum in zijn soort in de wijde regio. 

Volgens Kristof Timmerman, onderzoeker Immersive Lab, schuilt er heel wat potentieel in VR en AR: "Iedereen heeft tegenwoordig wel al van Virtual of Augmented Reality gehoord of heeft misschien al eens een VR-bril opgezet. Nu de aanvankelijke hype voorbij is, kunnen we beginnen nadenken over hoe we VR, maar ook andere technieken zoals AR, audio, mixed reality ... optimaal kunnen inzetten in diverse sectoren. De techniek waarmee je een virtuele wereld creëert, beschikt over heel wat potentieel, maar er is nog niet voldoende onderzoek gedaan en inhoud ontwikkeld."

AP Hogeschool wil daar verandering in brengen. AP wil met de ontwikkeling van dit Immersive Lab een voortrekkersrol spelen én haar maatschappelijke rol naar bedrijven opnemen. Minister van Innovatie Philippe Muyters trekt alvast 452.000 euro uit om het Lab in te richten. Onderzoekers uit verschillende AP-opleidingen werken er aan mee: Journalistiek, Vroedkunde, de Academie, Grafische en Digitale Media, en EA-ICT. 

Naast studenten richt het lab zich ook op professionals uit uiteenlopende sectoren zoals preventieadviseurs, marketeers, kunstenaars en zorgverleners. Zij kunnen in het lab kennis opdoen, situaties testen en oefenen in een virtuele omgeving. Zo zal het lab onder meer uitgerust worden met een immersive room waar levensechte settings geprojecteerd kunnen worden. Er kan bijvoorbeeld  een drukbevolkte en stressvolle omgeving nagebootst worden waarin zorgverleners reanimatietechnieken kunnen oefenen. Daarnaast zijn er ook plannen voor een ontvangstruimte voor workshops en demo's, een productieruimte met opnamestudio, een testlab, een postproductieruimte en een uitleendienst voor start-ups.

Momenteel onderzoekt AP welke locaties in Antwerpen zich lenen voor dit project. "Het gebouw moet groot genoeg zijn: ongeveer 300 m² en minstens 6 m plafondhoogte", aldus Erwin Samson, Algemeen Beheerder AP Hogeschool. "Onze hogeschool is sterk verankerd in Antwerpen, dus willen we graag in het centrum blijven, dicht bij onze andere hypermoderne campussen."

Gerelateerde artikels