Overslaan en naar de inhoud gaan

Als de nood het hoogst is, is AP nabij ...

smart buildings AP hogeschool antwerpen ua 3

Kunnen smart buildings levens redden? Onze studenten Energiemanagement en Integrale Veiligheid onderzochten het samen met UA-doctorandus Michael Peeters tijdens een grootschalig experiment in een leegstaande peda van de UA.

Onze gebouwen worden steeds vaker uitgerust met smart sensoren die continu data genereren. Maar schuilt er eigenlijk een echte meerwaarde in dit soort 'snufjes'? Kunnen sensoren die pakweg energieverbruik meten bijvoorbeeld ook helpen om de veiligheid in gebouwen te verhogen? Over deze vraag buigt Michael Peeters (UAntwerpen) zich in zijn doctoraat.

Bij wijze van experiment werd door AP Hogeschool, de Universiteit Antwerpen en projectontwikkelaar LIFE in een leegstaande UA-peda een groots experiment op poten gezet. In het gebouw werden diverse noodsituaties gesimuleerd die onze AP-studenten één voor één moesten doorlopen. De ene helft als deelnemer, de andere helft als observator. 

Via dit experiment trachtten de onderzoekers na te gaan in hoeverre data de beslissingen van mensen in noodsituaties beïnvloeden. Het zal je immers maar overkomen dat je bij de evacuatie uit een brandend gebouw de richtlijn krijgt om rechtsaf te slaan, terwijl je daar overduidelijk de hitte van een brandhaard voelt ...

Dean, derdejaars Integrale Veiligheid kreeg de rol van deelnemer: "We kregen acht verschillende situaties voorgeschoteld, waarbij we telkens zo snel mogelijk een ruimte moesten evacueren. Vooral de laatste case was een hele uitdaging: hierbij moesten we namelijk een bril opzetten waarmee rook werd gesimuleerd. Je zag echt niets, waardoor het een hele opgave was om een veilige uitweg te vinden. Tegelijkertijd was deze case in mijn ogen het interessants, nét omdat dit scenario uit de realiteit is gegrepen."

Deans medestudenten Brent en Lucas mochten tijdens het experiment observeren. "Onze taak was een app simuleren die temperatuur kan weergeven en zo kan helpen om snel en slim uit een gebouw te ontsnappen. Deelnemers kregen van ons een plattegrond waarop per kamer de temperatuur was aangeduid. Vervolgens registreerden wij de tijd en het aantal stappen die de deelnemers nodig hadden om te ontsnappen. Zo konden we observeren of ze daadwerkelijk de app met plattegrond volgden of gewoon uit gewoonte handelden."

Net zoals Dean vonden ook Brent en Lucas het een erg leerrijke ervaring. "Het is interessant om te zien hoe mensen écht reageren in noodsituaties. Nu we in ons derde jaar zitten, krijgen we veel meer praktijk voorgeschoteld. Het is heel boeiend om de theorie uit onze lessen in praktijk om te zetten en levensechte situaties te ervaren."

Gerelateerde artikels