Overslaan en naar de inhoud gaan

“30 jaar geleden hadden we vooral hoorcolleges”

de Hoog

Communicatiemanagement valt zeer goed in de smaak bij soon-to-be-students. 30 jaar geleden heette de opleiding nog Toegepaste Communicatie. En het ging er toch wel anders aan toe, vertelt alumna Sandra de Hoog.

“Er was toen nog geen onderscheid tussen de trajecten PR en CC, dat waren gewoon twee vakken. Daardoor kon je met de richting heel veel kanten uit. Ik vond het zeer leuk omdat de leerstof zeer afwisselend was, er werden echt veel verschillende vakken aangeboden. Ook het grote talenaanbod sprak me aan. Ik gebruik mijn talen nog heel vaak op het werk."

Had je veel les?
Ja, bijna elke dag van half negen tot minstens half vijf. Soms begon ik pas ’s middags, maar dan liep de les tot zes uur. Op vrijdag stopten we meestal rond een uur of drie.

De lat lag toen dus ook al vrij hoog?
Ja. Je moest in het totaal 60 procent halen om erdoor te zijn. Enkel de vakken waarvoor je 70 procent of meer had gehaald, moest je niet in tweede zit afleggen.

Had je ook zoveel praktijk als wij nu hebben?
Totaal niet, het grootste deel van de tijd kregen we hoorcolleges in een auditorium. Er waren wel praktijkvakken, zoals audiovisuele media, zoals dat toen nog heette. Dan moesten we in groep werken om fotoreportages en video’s te maken. Voor de talen hadden we soms ook opdrachten.

Ik had dus zeker niet zoveel groepswerken als de studenten CM nu hebben. Als we taken hadden, maakte je die individueel. We moesten ook zelden presentaties geven in het Nederlands of in vreemde talen. Dat is serieus veranderd.

Hoe hoog lag het niveau van de talen?
Het niveau lag toen al zeer hoog. We moesten veel leren. Veel van mijn medestudenten hadden het moeilijk om te volgen. Ook kregen we nog Spaans en Duits als vaste vakken, nu zijn dat keuzevakken.

Heb je stage gedaan voor je bachelorproef?
Nee, ik moest geen stage doen. Voor mijn bachelorproef hoefde ik enkel een scriptie te schrijven. Ik interviewde ik een hoop mensen en verwerkte de informatie die ik gekregen had in mijn eindwerk. Gelukkig maar dat de studenten nu wel stage moeten lopen. Ze doen dan al veel ervaring op.

Geschreven door Lissa de Hoog

Gerelateerde artikels