Overslaan en naar de inhoud gaan

VLIZ en studio.POC lanceren “Onzekere (ge)tijden”: een immersieve zeebeleving

Zeebelevingslab VLIZ
© Zeebelevingslab VLIZ

In Oostende bliezen enkele onderzoekers en kunstenaars van het Immersive Lab en MAXlab - AP School of Arts twee oude oorlogsbunkers nieuw leven in met een immersieve ervaring. Tijdens het ZEEKERWETEN-festival werd het unieke zeebelevingslab van het VLIZ plechtig geopend. 

AI-gegenereerd plankton  

Het project 'Uncertain tides/Onzekere (ge)tijden' belicht het biodiversiteits- en klimaatonderzoek van het VLIZ via een beklijvende bezoekerservaring op het snijvlak van kunst, wetenschap en artificiële intelligentie. En laat dat nu nét de expertise zijn van het kunstenaarscollectief studio.POC, waaronder onderzoekers van het Immersive LabMAXlab en AP School of Arts de krachten bundelen. 

Studio.POC ging hiervoor creatief aan de slag met de rijke VLIZ-database om plankton op een unieke manier in beeld en tot leven te brengen. Met een zelf ontwikkeld speculatief model en de hulp van generative AI werden deze data vertaald tot een indrukwekkende beeldenstorm die de schoonheid, diversiteit en het belang van deze micro-organismen illustreert. Fytoplankton, bijvoorbeeld, levert zowat de helft van de zuurstof die wij dagelijks inademen. Zoöplankton is dan weer een erg belangrijke voedselbron voor heel wat vissen en andere organismen. Bij mariene hittegolven, ten gevolge van de klimaatverandering, storten deze populaties (tijdelijk) in, met grote gevolgen voor het overige leven in zee.

Interactieve toekomstscenario’s in de controlekamer

In de "controlekamer" kan de bezoeker dan weer doorheen 8 verschillende toekomstscenario’s navigeren, afhankelijk van de mate van klimaatopwarming. Met een simpele druk op de knop wordt een audiovisueel toekomstbeeld op maat geactiveerd op grote schermen. Van een toename in zeevonk en kwallen, tot hevige kusterosie door stormweer. 
 
Beide installaties willen de bunkerbezoeker vooral doen stilstaan bij de complexe thematiek van klimaatverandering en het daarmee gepaard gaande biodiversiteitsverlies. De première tijdens het ZEEKERWETEN-festival, in bijzijn van de burgemeester en de pers, was alvast meer dan geslaagd! 

De belevingsbunkers van het VLIZ zullen enkel op bepaalde data voor het publiek geopend zijn. Plan je deze zomer een uitstap naar Oostende? Check dan zeker even de eventagenda van het VLIZ!

Concept en uitwerking Zeebelevingslab: Kristof Timmerman, Jeroen Cluckers, Lowie Spriet, Annelise Cherchedean, Charo Calvo en Max Schweder.

Gerelateerde artikels