Overslaan en naar de inhoud gaan

Vier mee met 125 jaar Koninklijk Conservatorium Antwerpen

125 jaar conservatorium

Het Koninklijk Conservatorium Antwerpen viert in academiejaar 23-24 een bijzondere mijlpaal: haar 125ste verjaardag. Sinds de oprichting in 1898 heeft het conservatorium een voortrekkersrol gespeeld in de ontwikkeling van de muziek-, dans- en theatercultuur in Vlaanderen en ver daarbuiten. Om die verjaardag te vieren, plannen we een feestjaar met concerten, voorstellingen en andere activiteiten voor iedereen met een hart voor muziek- en podiumkunsten.
 

Luisterwandelingen

Om iedereen te betrekken bij deze bijzondere verjaardag, organiseert Koninklijk Conservatorium Antwerpen ook twee gloednieuwe (luister)wandelingen: eentje op campus DE SINGEL en eentje in de oude binnenstad van Antwerpen.

De stadswandeling wordt beschikbaar gemaakt via de website van onder meer Koninklijk Conservatorium Antwerpen en de erfgoedapp van Faro, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. De wandeling in het gebouw kan je beluisteren door de qr-codes op de campus te scannen. 

Bij beide wandelingen hoort een bijzondere publicatie die gratis zal verdeeld worden aan het onthaal van het Conservatorium en via verschillende toeristische bezoekerspunten in de stad Antwerpen. Het creatief concept hiervoor werd ontwikkeld door Cato Verschuur en Valerie Schaus, studenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Voor de inhoud van de wandelingen werd de hulp ingeroepen van curatoren die het huis goed kennen. 

Isabel Voets, radiomaker bij Klara (VRT) en alumna van het Conservatorium, ontwikkelde de stadswandeling aan de hand van acht historische plekken: "Conservatorium Antwerpen bevindt zich tegenwoordig aan de rand van de stad, maar de oorsprong en geschiedenis zijn heel erg verweven met de binnenstad. De momenten die markant waren voor het conservatorium, waren vaak ook betekenisvol voor de hele stad. En die sterke connectie is er eigenlijk nog steeds. Via deze wandeling krijg je dus een inzicht in het verleden, maar ook een beter begrip van de identiteit van het conservatorium vandaag." Bovendien is het een leuke manier om te genieten van de buitenlucht, te wandelen en bij te leren. 

Alumna Anke Van Meer en Bo Tuts sprokkelden verhalen in campus DE SINGEL zelf: “We wilden een inkijk geven in de alledaagse sfeer die er heerste doorheen de jaren in het conservatorium. De conciërge leek ons hiervoor de ideale persoon/verteller/personage. Hij weet als geen ander wat er zich afspeelt achter de gesloten deuren of in de gangen tijdens de vroege en late uren. Wie aan deze wandeling begint, opent eigenlijk het notitieboekje waarin de conciërge zijn aantekeningen maakte.” 
Het resultaat is een verzameling van grappige, spannende en ontroerende verhalen die we hoorden van iedereen die ze ons wilde vertellen. 

Haal je gratis wandelboekje vanaf 28 juni op aan het onthaal van het Conservatorium of op een van de stops die in de stadswandeling worden vernoemd. 

 

Tuinfest 

De kick-off van het feestjaar is er alvast eentje om met stip in je agenda te zetten: op 28 juni 2023 organiseert Sphinx, de studentenclub van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, een festival in de binnentuin van DE SINGEL en het Conservatorium. Dries Meerts was samen met zijn collega’s bij Sphinx verantwoordelijk voor de programmatie: “Er zijn uiteraard ontzettend veel bands die hun oorsprong kennen in het conservatorium. Omdat we voor de echte festivalsfeer gaan, hebben we vooral gezocht naar alumni uit de afstudeerrichtingen Kleinkunst en Jazz. Een topaffiche die we konden aanvullen met enkele toppers uit Antwerpen.”

Scoor hier je tickets voor Tuinfest. 

 

Open monumentendag

Vier de 125ste verjaardag van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen tijdens Open Monumentendag op 10 september 2023! Op deze bijzondere gelegenheid nodigen we je uit om deel te nemen aan de luisterwandelingen die je meenemen op een reis door de rijke geschiedenis en de veelbelovende toekomst van het conservatorium. Verken de historische plekken in de binnenstad en/of duik in de levendige verhalen op campus DE SINGEL. Wil je tussendoor even op adem komen? Dat kan bij een drankje in de binnentuin van de campus.

 

Andere hoogtepunten

Bekijk hier alle geplande events in het kader van 125 jaar Conservatorium. 

Gerelateerde artikels