Overslaan en naar de inhoud gaan

AP-student Seppe kroont zich tot Vlaams kampioen mountainbiken

AP’er kroont zich tot Vlaams kampioen mountainbiken

Seppe Vanhooydonck (18) mag zich sinds kort Vlaams kampioen mountainbike noemen. Hij rijdt sinds vorig jaar voor de Limburgse ploeg OMC MTB Racing Team en combineert zijn sportcarrière met een bachelor Elektromechanica aan onze hogeschool.

Hoe lang ben je al actief in het mountainbike circuit?

“Ik startte op 8-jarige leeftijd aan de mountainbike school. Eerst voornamelijk voor de fun. Daarna voor echt. Rond 13-jarige leeftijd kreeg ik dan voor de eerste keer de kans om een wedstrijd mee te rijden. Daar werd ik voorlaatste (lacht).”

Hoe intensief train je?

“Ik ben rustig begonnen, want ik wilde er vooral gezond in groeien. Eerst ging ik enkel op zondag fietsen samen met mijn vader en soms volgde ik tijdens de week ook een techniektraining. Nu train ik gemiddeld 15 à 20 uur per week aan de hand van een vierwekensysteem: drie weken intensief trainen gevolgd door één rustigere week.”

Waarom heb je voor Elektromechanica gekozen?

“Ik heb eerlijk gezegd voornamelijk gekeken naar de jobopportuniteiten. Automatisering sprak me het meeste aan. Ik vind het zeer interessant als grote installaties volledig automatisch draaien. Dat wil ik ook leren! Daarnaast is het bij ons thuis de regel dat een diploma steeds boven sport komt, want de sport op zich is wel mooi maar eerder een zeer uit de hand gelopen hobby (lacht).”

Wat zijn voor jou de grootste sterktes van de opleiding?

“De vele praktijk vind ik fijn. En ook het contact met lectoren is aangenaam. Zo loopt de combinatie studie & sport vlotjes. Hoewel de combinatie wel veel vraagt van mij, is het de inspanningen meer dan waard.”

Hoe lukt het om studeren en sport te combineren?

“Ik stuur één week op voorhand mijn lessenrooster door naar mijn trainers. Samen met de lectoren bekijk ik dan wat mogelijk is. Concreet plan ik mijn dagen zo in dat ik van 8 tot 14 uur op school ben en daarna kan gaan trainen. Ook probeer ik voldoende te slapen en mijn sociaal leven te behouden. En natuurlijk opletten dat de theorievakken zich niet beginnen opstapelen (lacht). Momenteel gaat het redelijk vlot, maar het is wel een uitdaging om elke dag de energie te vinden om alles te combineren. Ook de examens gaan natuurlijk veel van mij vragen, maar ik merk wel dat de meeste lectoren zeer begripvol zijn en dat waardeer ik enorm.”

Zou je de combi studeren en topsport aanraden aan toekomstige studenten?

“Allereerst wil ik graag benadrukken dat ik erg blij ben dat ik deze kans krijg van AP, want zonder topsportstatuut zou de combinatie gewoon niet haalbaar zijn. Voor toekomstige studenten: ja, ik raad het aan, maar je moet het écht allebei willen. Zowel voor je studie, als voor de sport moet je je 100% geven. Zo moet je bijvoorbeeld op voorhand goed beseffen dat je bepaalde zaken zal moeten opgeven. In mijn geval vind ik dat oké, want ik krijg er veel voor in de plaats.”

Wat zijn jouw verwachtingen voor het volgende seizoen?

“Volgend jaar ben ik eerste jaar belofte en zal ik rijden tegen mannen van drie jaar ouder. Mijn droom is om op het einde van de belofte - die 4 jaar duurt - mee te rijden met het Europees kampioenschap, of zelfs het wereldkampioenschap. Tijdens corona ben ik ook al eens geselecteerd voor de nationale selectie, maar dat is jammer genoeg niet doorgegaan.”

Gerelateerde artikels