Overslaan en naar de inhoud gaan

Saskia De Coster schrijft tekst voor het Groot Dictee der Mensenrechten

Groot Dictee der Mensenrechten

Op 19 maart organiseren Amnesty International en de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen op Campus Spoor Noord de tweede editie van het Groot Dictee der Mensenrechten. Schrijfster Saskia De Coster schreef alvast een fraaie en uitdagende dicteetekst over vrouwenrechten in Saoedi-Arabië. Roos Van Acker is gastvrouw van dienst en leest de tekst voor.

“Wij zijn opgetogen dat we met dit initiatief opnieuw een brug kunnen slaan tussen plezier in taal en een elementair thema zoals mensenrechten. Op AP Hogeschool willen we onze studenten opleiden tot kritische wereldburgers. Het Groot Dictee der Mensenrechten komt die aspiratie tegemoet", vertelt Patrice De Feyter, lector aan AP Hogeschool en drijvende kracht achter het initiatief.

Dictee voor vrouwenrechten

“Het Groot Dictee der Mensenrechten is meer dan alleen een taalkundige uitdaging. De scherpzinnige dicteetekst van Saskia De Coster herinnert ons aan de miserabele staat van de vrouwenrechten in Saoedi-Arabië. Vrouwen mogen in dat land sinds kort met de wagen rijden, maar veel reden tot juichen is er helaas niet”, zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen. "Verschillende vrouwenrechtenactivistes die jarenlang campagne voerden tegen het rijverbod zitten al maandenlang achter de tralies. Verschillende van deze mensenrechtenverdedigers werden gefolterd en seksueel misbruikt. Deze dappere vrouwen verdienen onze opperste waardering en horen niet thuis in de cel.”

Amnesty International hoopt dat de deelnemers aan het Groot Dictee na het voorlezen van de tekst, overtuigd actie zullen voeren voor de Saoedische vrouwenrechtenactivisten. Via een petitie kunnen ze de Saoedische koning Salman oproepen om deze moedige vrouwen vrij te laten.

Een jury van studenten en lectoren

De studenten en lectoren van de lerarenopleidingen van AP Hogeschool zullen gezamenlijk als jury over de schrijfsels gaan. Hierbij kunnen ze rekenen op de deskundige begeleiding van Herman Killens, winnaar van het Groot Dictee der Mensenrechten in 2018.

Na het dictee geeft Naima Charkaoui, kinderrechtencommissaris ad interim, een lezing over racisme en taal. Daarna kunnen de deelnemers even uitblazen en een optreden meepikken van jazzduo Tom Van Dyck (sax) en Mimi Verderame (bassist van Philip Catherine).

Programma

18u30: deuren open
19u00: ontvangst door Inga Verhaert, voorzitter Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
19u10: start dictee met gastvrouw Roos Van Acker
20u00: Naima Charkaoui over racisme en taal
20u30: pauze - optreden met fairtradebar
21u30: Beno Schraepen over het VN-verdrag voor gelijke rechten voor mensen met een beperking`
22u00: Prijsuitreiking in vier categorieën

Praktisch

Locatie: campus Spoor Noord – Noorderplaats, Noorderplaats 2, 2000 Antwerpen

Inschrijven voor het dictee is gratis en kan via deze link.

Gerelateerde artikels