Overslaan en naar de inhoud gaan

Primeur: AP-studenten Vroedkunde ervaren zwangerschap in VR

Road to Birth AP Hogeschool Antwerpen Vroedkunde

De opleiding Vroedkunde van AP Hogeschool mag als eerste in België aan de slag met het state-of-the-art virtual reality programma 'Road to Birth'. Zo kunnen studenten het lichaam van een zwangere vrouw voortaan ook van binnenuit bestuderen. Het VR-programma is slechts een van de vele innovatieve technologieën waarmee AP vroedvrouwen in spe optimaal klaarstoomt voor het werkveld. 

Innovatie is een belangrijke pijler in onze opleiding Vroedkunde. Met het VR-programma 'Road to Birth' haalt onze hogeschool opnieuw een primeur in huis. 'Road to Birth' werd oorspronkelijk ontwikkeld door de University of Newcastle in Australië. Deze revolutionaire aanpak biedt vroedvrouwen in spe een exclusieve en levensechte inkijk in het lichaam van een zwangere vrouw. Zo krijgen ze voortaan een nog beter beeld van de veranderingen en risico's die een zwangerschap met zich meebrengt.

Luka Van Leugenhaege, onderzoeker bij de opleiding Vroedkunde: "Via een VR-bril krijgen studenten een realistisch en levensgroot vrouwenlichaam in 3D te zien. Ze kunnen het lichaam niet alleen van buiten bekijken, maar ook van binnenuit gedetailleerd ervaren hoe het lichaam van een gezonde, zwangere vrouw evolueert. Daarnaast ontdekken ze ook welke complicaties er zoal kunnen optreden tijdens de bevalling. Dit zorgt ervoor dat studenten zich nog beter kunnen inleven en voorbereiden op de praktijk."

AP Hogeschool mag alvast als eerste in het land experimenteren met het VR-programma."Dit soort innovatie past perfect in de koers die de hogeschool wil varen", aldus opleidingshoofd Vroedkunde, dr. Eveline Mestdagh. "We leiden hier sterke, medisch geschoolde vroedvrouwen op die voorbereid zijn op de snel veranderende wereld van de vroedkunde. In de onze opleiding Vroedkunde worden er daarom steeds meer nieuwe technologieën getest en gebruikt. Denk maar aan iPads die harttonen en weeën nabootsen of VR-brillen als alternatieve pijnbestrijding tijdens de arbeid." De University of Newcastle verricht echt pionierswerk op vlak van VR-toepassingen. AP Hogeschool zal in de toekomst dan ook intensief met hen blijven samenwerken. 

Gerelateerde artikels