Overslaan en naar de inhoud gaan

Onze fAP four over het belang van IDAHOT

IDAHOT ap hogeschool

Op 17 mei is het IDAHOT oftewel de Internationale Dag tegen Holebi-, Trans- en Interseksefobie. Lector Jan en studenten Jana, Lennie en Maxime delen hun ervaringen en vertellen waarom deze dag zo belangrijk is.  

 

JAN GEEFT LES IN DE BACHELOR VOEDINGS- EN DIEETKUNDE  

Coming out: “Ik heb me geout op mijn 22e, toen ik mijn eerste lief leerde kennen. Voor mijn ouders en sommige vrienden was het toch best een verrassing. Voor mij was het een echte bevrijding dat ik eindelijk volledig mezelf kon zijn. Ik heb het gevoel dat het sinds mijn coming-out makkelijker is geworden om je te outen. Mensen komen op jongere leeftijd uit de kast en er lijkt stilaan ook meer begrip en acceptatie voor te zijn. Die positieve evolutie is fijn om te zien.” 

Vaak gehoorde misvatting: “Dat alle homo’s vrouwelijk zijn. Dat is een ongelofelijke veralgemening. Homo zijn heeft niets te maken met je mannelijkheid. Mensen verwarren gender en geaardheid nog al te vaak.”  

Grote voorbeeld(en): “Bart Abeel: één van de grondleggers van de Antwerp Pride en een dichte vriend. Ik ben zelf heel sportief aangelegd en kijk dus ook op naar Matthias De Roover. Hij werd in 2019 bekroond tot Mister Gay Belgium en is voorvechter van gelijke rechten in de sportwereld. Hij tracht bijvoorbeeld een veilig klimaat te creëren waarin meer sporters zich durven outen.”  

Het belang van IDAHOT: “Zolang mensen uit de LGBTQI+ community geen gelijke rechten hebben en slachtoffer worden van haat en zinloos geweld blijft deze dag onmisbaar.” 

Pride plannen: “Mijn man en ik gaan elk jaar naar de Antwerp Pride. We nemen er elk jaar zelfs verlof voor. Toch draait de Pride niet enkel rond één groot feest. De achterliggende gedachte (gelijke kansen en rechten voor iedereen) mag niet vergeten worden.” 

Must-visit in Antwerpen: Den Draak en Hessenhuis zijn echte iconen binnen de LGBTQI+ community.” 

 

LENNIE STUDEERT IN DE BACHELOR TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE  

Coming out: “Op mijn 15e heb ik me geout als homo, maar na de nodige soul searching realiseerde ik me dat ik me eigenlijk als vrouw identificeerde. Vanaf mijn 17e ben ik gradueel in transitie gegaan. Mijn mama schrok, maar steunde me volop. Ze zei: ‘Het zal zwaar voor je zijn, maar je moet de kans krijgen om gelukkig te zijn, want dat verdien je.’ Haar overlijden twee jaar geleden was dan ook een enorme klap voor me. Anderen, zoals ook mijn vader en zus, reageerden erg negatief. Dat was voor mij een donkere periode. Ik voelde me totaal niet gehoord of begrepen, waardoor ik een tijdje depressief en zelfs suïcidaal ben geweest. Intussen gaat het gelukkig wel beter. Mijn zus toont meer begrip en interesse en ook mijn vader is wat bijgedraaid. Al botst het toch nog regelmatig. Zo spreekt hij me bijvoorbeeld nog steeds aan met foute voornaamwoorden.” 

Vaak gehoorde misvatting: “Mensen hebben vaak een slecht beeld van transpersonen op basis van foute vooroordelen: het is maar een fase, het is allemaal een act, … Dat kwetst. Het is geen freak show. Wij faken niets. We zijn gewoon geboren in het verkeerde lichaam.” 

Grote voorbeeld(en): “Op mijn 11e ben ik voor het eerst naar een concert van Lady Gaga gegaan en dat was echt life changing. Op mijn 16e heb ik haar zelfs ontmoet nadat ik samen met een vriendin tot in de vroege uurtjes in de kou aan haar hotel heb staan wachten. Ik zei: ‘Bedankt voor alles, zonder jou zou ik hier niet meer zijn.’ Gaga bekeek me van kop tot teen en zei: ‘Honey you’re doing great.’” 

Het belang van IDAHOT: “Op deze dag belichten we dat er nog steeds veel werk aan de winkel is. Er zijn mensen die naar de maan kunnen gaan, maar als LGBTQI+-persoon kan je soms nog niet eens gewoon over straat lopen. Het is belangrijk dat mensen begrijpen dat het voor LGBTQI+-personen ook nu nog steeds niet evident is om altijd en overal je authentieke zelf te tonen.”  

Pride plannen: “Na twee jaar corona gaat de boel hopelijk weer helemaal los gaan. Op 28 juni (internationale Pride Day) is het ook mijn verjaardag. Het is wel mooi dat ik die kan delen met de dag waarop de pride-beweging in actie kwam.”  

Must-visit in Antwerpen: “T-café is een nieuw maandelijks praatcafé voor trans, non-binaire, queer en intersekse personen en hun partners, vrienden, familie, collega’s ... T-buddy is een buddysysteem voor transpersonen waar ik zelf ook deel van uitmaak.”  

 

MAXIME STUDEERT NA HAAR DIPLOMA JOURNALISTIEK NOG COMMUNICATIEMANAGEMENT BIJ 

Coming out: “Rond mijn 17-18 jaar begon ik me openlijk te uiten over mijn seksualiteit. Er was geen ‘officiële’ aankondiging ofzo. Ik vermeldde het in mijn Instagrambio en in gesprekken met familie en vrienden kwam het terloops ter sprake. Ik kreeg wel wat vragen over het begrip panseksualiteit, maar verder zo goed als geen andere opmerkingen.” 

Vaak gehoorde misvatting: “Je merkt wel dat mensen snel allerlei ideeën krijgen over de manier waarop een queer persoon zich identificeert. Terwijl er eigenlijk niets aan de hand zou zijn als ze de identiteit van die queer persoon gewoon zouden aanvaarden. Queer personen doen niets mis door gewoon te bestaan. Als iedereen dat zou erkennen, zouden we al een heel eind ver(der) zijn.” 

Grote voorbeeld(en): “Ik laat mij veelal via Instagram inspireren door Amerikaanse activisten, waaronder veel drag queens die zich openlijk uitspreken over LGBTQ+-rechten, maar bijvoorbeeld ook genderrollen en vrouwenrechten. Onder andere Matt Bernstein is een heel goede content creator die veel deelt over activisme en (on)recht.” 

Het belang van IDAHOT: “Er is zowel in binnen- als buitenland nog steeds veel om voor te strijden. In sommige landen hebben LGBTQIA+-personen nog zo goed als geen rechten. Mensen hebben dan ook vaak het idee dat het hier bij ons toch goed is, maar ook in België heersen nog veel vooroordelen. En daar blijft het helaas niet bij. Denk maar aan de jongen die vorig jaar vermoord werd of aan de gaybashing van een andere jongen die nota bene op IDAHOT 2021 in elkaar geslagen werd omwille van zijn geaardheid. Ook in eigen land zijn we er dus lang nog niet.”  

Pride plannen: “In de eerste plaats door uiteraard lekker gewoon mezelf te zijn. Via sociale media probeer ik mezelf en mijn vrienden meer bij te leren over pride & de LGBTQI+-gemeenschap en in gezonde dialoog te gaan. Als mijn drukke schema het toelaat, hoop ik deze zomer ook naar de Antwerp Pride te kunnen gaan.”  

Must-visit in Antwerpen: De Flamingo’s zijn dé LGBTQIA+-studentenvereniging van ’t stad. Zij staan altijd garant voor een fun én queer-friendly feestje.”  

  

 

JANA STUDEERT IN DE BACHELOR KLEUTERONDERWIJS 

Coming out: “Ongeveer 2 jaar geleden tijdens de eerste coronalockdown heb ik me geout bij vrienden en familie. Mijn mama maakte er gelukkig geen big deal van. Hierdoor voelde het niet alsof ik raar of abnormaal was. Zo’n reactie willen we uiteindelijk allemaal. Uit de kast komen zou niets groots of eng moeten zijn, maar de gewoonste zaak van de wereld.” 

Vaak gehoorde misvatting: “Het is een fase. Het zal wel overgaan ... Ha!” 

Grote voorbeeld(en): “Ik ben grote fan van actrice Sarah Paulson.” 

Het belang van IDAHOT: “Elk geval van homo- of transfobie is er eentje te veel. Je moet kunnen zijn wie je wil zonder dat je te maken krijgt met commentaar, pesterijen, uitsluiting, micro-agressies, geweld …”  

Pride plannen: “Dit jaar ga ik voor het eerst naar de Pride in Brussel, dus dat wordt dik feest. Ik ga mijn lesbische liefde voor mijn vriendin dubbel en dik laten zien op straat om te blijven streven naar normalisatie ervan!”   

Must-visit in Antwerpen: “Ik ben helemaal verliefd op Kartonnen Dozen. Dat is een klein maar fijn én inclusief boekenwinkeltje met ook een groot LGBTQI+-aanbod.”  

Gerelateerde artikels