Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek en praktijk gaan hand in hand bij AP

Onderzoeksdag AP

Welke impact heeft de digitalisering op de journalistiek en communicatiesector? Hoe zet je als onderneming of culturele organisatie virtual reality en 360-graden-ervaring succesvol in voor je publiek? Met Science Meets Society stelt AP Hogeschool zijn nieuwe praktijkgerichte onderzoeksprojecten voor.

Geënt op de praktijk


Zeven nieuwe wetenschappelijke onderzoeksprojecten zijn dit academiejaar van start gegaan aan AP Hogeschool. Onderzoek van AP is steeds gelinkt aan een opleiding binnen de hogeschool en is praktijkgericht. Met hun werk willen de onderzoekers namelijk een antwoord bieden op relevante vragen die leven in het werkveld en direct bruikbare oplossingen leveren.

Virtuele realiteit


Naast deze projecten start aan AP Hogeschool ook voor de eerste keer een multidisciplinair onderzoeksproject. Show & Tell is een unieke samenwerking tussen de departementen Wetenschap & Techniek en Management & Communicatie, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en het Koninklijk Conservatorium. Het onderzoek focust op ‘immersive storytelling’ in het werkveld: welke meerwaarde kan een virtuele ervaring hebben voor het publiek van culturele instellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven? Virtual reality en 360-graden-technologie zijn volop in ontwikkeling, maar de kennis over hoe je het commercieel succesvol kan inzetten, is beperkt.

Overzicht van de nieuwe onderzoeksprojecten:

 • MEtoWE
  Onderzoekers gaan na hoe de overgang naar het moederschap verloopt en welke rol vroedvrouwen kunnen spelen om vrouwen te helpen bij het vinden van een balans in het moeder-zijn.
 • Roma
  In tegenstelling tot ander onderzoek focust dit project niet op de verschillen tussen de Roma-cultuur en de Europese cultuur, maar richt het zich op de Roma die erin geslaagd zijn een brug te slaan tussen hun eigen erfgoed en dat van de samenleving waar ze zich in gevestigd hebben.
   
 • Work@OT
  De praktijkervaring van een lerarenopleiding bereidt beginnende leerkrachten niet altijd voldoende voor op de realiteit, met stress en uitval als gevolg. Werkplekleren, waarbij de werkvloer je leeromgeving is, kan hiervoor een oplossing zijn.
   
 • Allemaal content
  De digitalisering zorgt in de journalistiek en de communicatiesector voor drastische veranderingen. Bestaande jobs worden overbodig, nieuwe functies ontstaan, mediaplatformen nemen in snel tempo toe … Onderzoekers brengen alle verschuivingen in kaart.
   
 • Sterk werk!
  Vanuit het werkveld eerstelijns sociaal werk is er vraag naar een theoretisch houvast om de praktijk beter te begrijpen en te evalueren. Dit onderzoek komt hierin tegemoet met de ontwikkeling van een concrete toolkit en vorming.  

Wil je op de hoogte blijven van onderzoek aan AP? Ben je zelf geïnteresseerd om onderzoeker te worden? Neem dan een kijkje op de onderzoekswebsite, volg @Research_at_AP op Twitter of neem rechtstreeks contact op via research@ap.be.

Gerelateerde artikels