Overslaan en naar de inhoud gaan

Nationale ijshockeydoelman (U20) Bruce Hallewaert combineert studeren op AP met zijn sportcarrière

Bruce Hallewaert

Bruce Hallewaert speelt al dertien jaar ijshockey en is opgeklommen tot één van de hoogst mogelijke niveau’s in België. Als hij niet moet trainen, probeert hij zijn taken voor AP af te werken. Hij studeert namelijk ook nog voor leerkracht Secundair Onderwijs en deed afgelopen jaar zijn tweede jaarstage.

Als je op zo’n hoog niveau ijshockey speelt, verwacht iedereen dat je het vak Lichamelijke Opvoeding kiest als leerkracht. Maar Bruce heeft voor de vakkencombinatie Aardrijkskunde-Wiskunde gekozen. Die vakken bieden voor hem meer werkzekerheid en zijn expertise ligt meer daar dan bij LO, dat veel meer omvat dan goed zijn in een paar sporten. Toen hij klein was, heeft hij kleuterturnen, voetbal, zwemmen en atletiek gedaan maar vond niets dat bij hem paste. Hij skeelerde heel graag in de buurt en had gehoord over de sport ijshockey. Na enkele trainingen was hij volledig verkocht, maar zijn mama nog niet helemaal. Pas nadat hij een jaar later nog altijd hetzelfde dacht over ijshockey, is hij in 2006 echt begonnen.

Ondertussen speelt hij voor de Antwerp Phantoms bij de tweede ploeg die uitkomt in de op één na hoogste divisie. Maar hij heeft ook al kunnen proeven van het hoogste niveau in de BeNeleague, een echt toptalent op zijn 20 jaar. Aangezien de twee keepers van het eerste team ook in de nationale selectie zitten, moet Bruce heel hard werken om zijn plek in het team te verdienen.

“Het WK U20 was telkens tijdens de examens in januari waardoor AP een speciale regeling heeft gemaakt voor mij zodat ik toch kon deelnemen én mijn examens kon afleggen.”

Speciaal statuut

Hoe kan je fulltime trainen, wedstrijden spelen en meegaan met de Belgische selectie voor het WK U20? Daar speelt AP een grote rol in. “Het WK U20 was telkens tijdens de examens in januari waardoor AP een speciale regeling heeft gemaakt voor mij zodat ik toch kon deelnemen én mijn examens kon afleggen.” Voor Bruce is dit zeer belangrijk, dat hij voelt dat zijn school hem steunt om zijn droom waar te maken. Die speciale regeling zorgde wel voor andere ongemakken: “Mijn examens hebben ze allemaal verplaatst, zodat ik naar het WK in Spanje kan gaan, maar de manier waarop ze die verplaatsen maakt het als student niet makkelijker. Ik kwam net terug van Spanje en had 1 dag om zowel uit te rusten als te studeren voor één van mijn moeilijkste examens. Daarnaast had ik ook nog eens 4 examens op 4 opeenvolgende dagen.”

“Ik vind dat mevrouw De Ridder (studieloopbaanbegeleidster) wel een pluim verdient, omdat ze voor iedere student die zijn droom met sport, kunst, … wil realiseren, vecht om het onderste uit de kan te halen.”


Internationaal doorbreken en leven van het ijshockey blijft een droom. Maar Bruce beseft heel goed dat het enorm moeilijk is. Daarom komt school soms toch wel op de eerste plaats. Iets waar ze op de club rekening mee houden. “De club (Antwerp Phantoms) heeft een zeer goede communicatie en de coaches zijn zeer toegankelijk voor gesprekken. Dit betekent dat als ik examens, stage of veel taken heb, dat ze het volledig verstaan dat ik een paar keer niet aanwezig ben op trainingen en op match.”

Dit artikel werd geschreven door Jelle Heyman, student Journalistiek

Gerelateerde artikels