Overslaan en naar de inhoud gaan

Na je bachelor Integrale Veiligheid nog een master? Alumna Marjolein vertelt

bachelor integrale veiligheid ap hogeschool antwerpen marjolein vervaet

Marjolein Vervaet (25) is alumna in de bachelor Integrale Veiligheid. Na haar bachelordiploma bij AP Hogeschool behaalde ze nog een master in Milieuwetenschappen aan de universiteit. In haar huidige job als assistent op de Health Safety and Environment dienst van Gosselin Group is Marjolein mee actief als preventieadviseur en milieucoördinator.

Waarom heb je voor de bachelor Integrale Veiligheid gekozen? 

Ik was er niet meteen uit wat ik graag wou studeren, maar ik wist wél al heel snel wat ik zeker níét wilde doen. Kunst, cultuur, sport en geschiedenis vielen vrijwel meteen af, want daar heb ik weinig aanleg voor. In het middelbaar volgde ik Techniek-Wetenschappen waarbij je 6 uur chemie, 5 uur fysica en 3 uur biologie per week kreeg. Ook een taalopleiding was dus snel uitgesloten. Maar na zo veel uren wetenschap had ik het daar eigenlijk ook wel een beetje mee gehad ... (lacht)

Toen ik de bachelor Integrale Veiligheid bij AP Hogeschool ontdekte, viel het me op dat dit een brede opleiding was. De unieke combinatie van technische kennis, sociale skills en wetgeving sprak me enorm aan. De kennis en vaardigheden die je hier in één pakket leert, kan je nergens anders vinden. Bovendien is het een opleiding en job met toekomst, wat voor mij ook erg belangrijk was. 

Na je bachelor ben je nog voor een master aan de universiteit gegaan? 

Hoewel ik exacte wetenschappen na het middelbaar een beetje beu was, kreeg ik hier tijdens de opleiding gaandeweg opnieuw zin in. Tot mijn verbazing bleken mijn favoriete vakken onder meer natuurkunde en processen. Toen ik mijn bachelordiploma op zak had, ben ik dus nog een master in Milieuwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen gaan volgen. Deze opleiding sluit perfect aan op de bachelor Integrale Veiligheid. 

Welke zaken uit je studententijd mis je het meest? 

De vele vrijheid die je als student hebt. Ik had relatief weinig lesuren op een week en kon dus makkelijk overdag eens afspreken met vriendinnen om te gaan shoppen of een terrasje te doen. Zodra je aan het werk bent, moet je toch meer meedraaien in de werkspits. 

In mijn laatste jaar ben ik voor een aantal maanden op uitwisseling naar Tsjechië gegaan. Ik leerde er andere culturen, gewoontes en mensen kennen, wat erg verrijkend was. Nu heb ik trouwens nog steeds contact met vriendinnen uit Polen en Taiwan die ik toen heb leren kennen. 

Intussen ben je al een tijdje aan het werk?

Ik werk al drie jaar als assistent op de HSE-dienst (Health Safety and Environment) van Gosselin Group. Dat is een bedrijf dat zich vooral bezighoudt met logistiek en verhuizingen. In mijn functie combineer ik de taken van preventieadviseur en milieucoördinator. 

Dankzij mijn opleiding had ik al heel wat praktijkervaring om op te steunen toen ik in mijn eerste job startte. Maar zelfs nadat je afgestudeerd bent blijf je natuurlijk groeien en valt er altijd nog heel wat bij te leren. 

Heb jij tips voor (toekomstige) studenten Integrale Veiligheid? 

Laat je zeker niet afschrikken door de theorievakken. Wetenschapsvakken worden op een zeer behapbare manier toegelicht met veel oefeningen, zodat je al doende met de materie vertrouwd kan geraken. 

Een vak als wetgeving is uitvoerig en soms ingewikkeld, maar het is niet de bedoeling dat je woord voor woord het wetboek kan opzeggen. Het is vooral belangrijk dat je inzicht hebt: waarom worden wetten opgesteld, hoe worden ze toegepast in de praktijk ... Praktijk primeert. 

Zelf ook interesse in de bachelor Integrale Veiligheid? 

Gerelateerde artikels