Overslaan en naar de inhoud gaan

Laat zien wat in je zit: Meet Youssef

laat zien wat in je zit youssef el boujeddaini ap hogeschool antwerpen

Youssef is laatstejaars in de bachelor Toegepaste Informatica, lid van de studentenraad en een zelfverklaarde nerd. Hoewel hij een eeuwige uitsteller is, staat hij altijd meteen klaar om anderen te helpen. En ook als je nood hebt aan wat positiviteit, kan je altijd op Youssef rekenen. 


Wie ben jij en wat studeer je?  

Ik ben Youssef El Boujeddaini, 21 jaar en ik ben laatstejaars in de bachelor Toegepaste Informatica.  

Wat heb jij in het middelbaar gevolgd?  

Ik heb in het middelbaar Economie-Talen met optie Wiskunde gedaan (ASO). Zo’n superbrede studierichting leek me erg handig. Zo kon ik mijn opties openhouden en me later pas specialiseren in één bepaald vakgebied.  

Hoe was jouw overstap van secundair naar hoger?  

In het laatste middelbaar wist ik nog steeds niet zo goed wat ik wilde studeren. Mijn oudere broers zaten vroeger veel achter de computer en ik keek of speelde dan altijd graag mee. Dus dacht ik: ik ben eigenlijk wel graag met computers bezig, misschien moet ik gewoon Informatica gaan studeren.  

Ik had enkele vrienden die al aan de universiteit studeerden, maar wilde zelf liever een opleiding die wat meer praktijkgericht was. Zo kwam ik terecht bij een professionele bachelor. Aan de hogeschool word je heel snel klaargestoomd voor het professionele werkveld. Ik heb nu dus al een duidelijk idee wat er van mij verwacht wordt als ik straks ergens binnenstap als junior developer of programmeur. Bovendien kan ik na mijn bachelordiploma altijd nog verder schakelen naar een master als ik dat toch zou willen.  

Mijn overstap van het middelbaar naar de hogeschool was eigenlijk vrij makkelijk dankzij alle hulp van AP. Bij de start van het academiejaar kregen wij als eerstejaars in de bachelor Toegepaste Informatica heel veel praktische info in de vorm van infosessies, onthaalbrochures, … Dankzij die ondersteuning was ik goed voorbereid en kon ik vlot van start gaan.  

Is er een moment geweest tijdens je opleiding dat je het (even) niet meer zag zitten?  

Ik ben meestal veel te actief en veel te vrolijk. Zodanig dat anderen zeggen: ‘Het is maandagochtend. Doe eens even normaal’ (lacht) Tegelijkertijd ben ik ook een echte uitsteller: ik moet altijd alles inhalen in de examenperiode. Tijdens mijn eerste jaar had ik 7 herexamens. Terwijl al mijn vrienden konden genieten van de zomer en op vakantie konden gaan, zat ik vanaf eind juli opgesloten op mijn kamer om te studeren voor de tweede zit. En alsof dat nog niet erg genoeg was, was dat ook nog eens een heel warme en zonnige zomer. Toen begon ik wel wat te twijfelen: ben ik nu wel het juiste aan het doen? Maar gelukkig is het uiteindelijk allemaal wel goed gekomen. Als er nu eens iets tegenzit, denk ik ook vaak: ‘Bwa, het kan niet veel erger worden dan die zomer.’ (lacht)  

Waarom heb jij gekozen voor AP Hogeschool?  

In vergelijking met andere hogescholen vond ik het curriculum van AP Hogeschool gewoon veel interessanter. AP is een van de enige hogescholen die klassieke wiskunde aanbieden. Dat trok me aan, want ik ben eigenlijk wel een beetje een nerd wat betreft wiskunde. (lacht)  

Wat is jouw ultieme advies voor studiekiezers?  

Vraag eens de mening van je titularis of een leerkracht die jou goed kent. Die hebben meestal al honderden andere leerlingen geholpen om hun studiekeuze te maken en hebben daar dus wel wat ervaring mee.  

Doe zelf natuurlijk ook voldoende research: surf naar websites, lees brochures, vergelijk richtingen … Klinken de vakken jou interessant? Lijkt dit iets wat je binnen 10 jaar nog graag zou doen of ga je het tegen dan al beu zijn? Zo moet het normaal wel lukken om een goede keuze te maken.   

Naast studeren hou jij je ook bezig met de studentenraad? 

Opkomen voor anderen heeft altijd wel in mij gezeten. Daarom dacht ik dat de studentenraad wel een goede match zou zijn voor mij. In het middelbaar zat ik ook al in studentenradengroepen, dus het leek me ook gewoon een logische stap om die lijn door te trekken aan de hogeschool.  

Momenteel zit ik zowel in de departementale studentenraad (DSR) als in de algemene studentenraad (ASAP). Als studentenvertegenwoordiger kan ik bezig zijn met dingen die ik echt graag doe: een stem zijn voor anderen, projecten opzetten, samenwerken met gezellige en leuke mensen ...  

Wat betekent ‘Laat zien wat in je zit’ voor jou?  

Dat je alle verwachtingen doorbreekt, ongeacht of die nu hoog of laag zijn. Gewoon zijn wie je bent, los van verwachtingen.  

Wat zijn jouw plannen of dromen voor de toekomst?  

Ik doe heel veel dingen graag, dus ik heb heel veel ideeën in mijn hoofd! (lacht) Ik speel momenteel wel al met het plan om later als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan, maar daarvoor heb ik eerst wat meer werkervaring nodig. Hoewel het leuk is om zelfstandige te zijn en misschien wat meer geld te verdienen, vind ik het nog leuker om mensen te kunnen helpen. Om aan het eind van de dag te kunnen zeggen ‘Amai, die persoon zou het veel moeilijker hebben als ik er niet zou zijn.’ Dat vind ik ook echt belangrijk.  

Wat is jouw toptip voor (toekomstige) studenten? 

Ik heb echt zoveel tips! (lacht) Maar de belangrijkste is wellicht: schaam je zeker niet om dingen te vragen aan mensen. Begrijp je iets niet? Weet dan dat lectoren wel gewoon graag antwoorden op je vragen. Je bent echt geen last. Ik vind het super dat je bij AP altijd kan terugvallen op lectoren. Zo heb ik een lector, meneer van Hansewijck - grote shout-out naar hem (lacht) - die me niet alleen geholpen heeft met vakken, maar ook gewoon met mijn kijk op het leven. En ook mijn opleidingshoofd kan ik altijd mailen als ik een vraag of probleem heb. Als je moeite hebt met iets, kan je altijd bij iemand terecht. Maakt niet uit of dat nu iets mentaal, iets praktisch, iets financieel … is. De hogeschool heeft je op heel veel van die vlakken gedekt. 

 

Ook het verhaal van onze andere AP-gezichten ontdekken? Dat kan hier

Gerelateerde artikels