Overslaan en naar de inhoud gaan

Jos (67) kiest volop voor het onderwijs

leraar worden antwerpen diploma
© 67-jarige Jos staat halftijds in het onderwijs

De 67-jarige Jos Ardies staat sinds dit schooljaar halftijds voor de klas. Hij volgde een graduaatsopleiding Secundair Onderwijs bij AP Hogeschool en liep stage in het GO! Technisch Atheneum Kapellen. Daar kreeg hij meteen een jobaanbod.

Op zijn 64 werd Jos in de privé ontslagen, een jaar voor zijn pensioen. “Ik was daar eigenlijk niet op voorbereid”, zegt hij. “Toevallig had ik een krantenartikel over jongerenbegeleiding bijgehouden. Vzw 4Allions zocht vrijwilligers die jongeren na schooltijd begeleiden bij hun werk. Ik voelde me meteen aangesproken en kwam terecht in het GO! Technisch Atheneum Kapellen.” Jos volgde eerder al een opleiding elektriciteit waardoor hij de jongeren ging ondersteunen in dat vak. 

Lerarenopleiding volgen én lesgeven als gepensioneerde

Vanuit zijn werkervaring en vooropleiding elektriciteit besloot Jos om de graduaatsopleiding Secundair Onderwijs te volgen bij AP Hogeschool en zo zijn lerarendiploma te behalen. Tijdens de opleiding liep hij stage in het GO! Technisch Atheneum. Bij een eerste observatiestage was de leerkracht te laat en kwam hij meteen alleen voor de klas te staan. Maar dat lukte allemaal prima. Eens zijn diploma behaald, kreeg hij van de directeur een aanbod om een aantal lesuren te geven. Nu staat Jos halftijds in het onderwijs en doet hij na de uren aan leerlingenbegeleiding.

"Ik ben ervan overtuigd dat veel gepensioneerden dit zouden kunnen.", zegt Jos. "Ze kunnen veel betekenen voor jongeren. Er is vandaag een grote nood aan leerkrachten. Voor onze naschoolse begeleiding blijven wij op zoek gaan naar vrijwilligers, hoe meer, hoe liever." besluit hij.

Lees het volledige verhaal van Jos in Gazet van Antwerpen.

Wil je ook weten hoe het is om voor de klas te staan? Check hier alle mogelijkheden om leraar te worden via AP.

Gerelateerde artikels