
Technische barrières blijven livestreamers en contentmakers parten spelen. Wie vandaag realtime visuele aanpassingen wil doen, komt al snel terecht in een jungle van 3D-modellen, greenscreens en motion capture-opstellingen. Voor wie niet over het juiste budget, de technische kennis of de tijd beschikt, blijven creatieve ideeën daardoor vaak steken in de conceptfase.
Een nieuw AI-gedreven camerasysteem wil daar verandering in brengen. 'PAIC', kort voor 'Promptable AI Camera', maakt het mogelijk om livestreams live aan te passen met eenvoudige tekstcommando’s. Geen dure hardware of complexe software meer: gebruikers selecteren een deel van het beeld, typen wat ze willen zien, en de AI past het beeld in realtime aan.
Volgens de makers: Lowie Spriet en Jeroen Cluckers van het Immersive Lab is 'PAIC' ontworpen met toegankelijkheid en creatieve vrijheid als uitgangspunt. De technologie laat onder meer toe om avatars te genereren zonder motion capture, achtergronden te wisselen zonder greenscreen, en visuele effecten toe te voegen via één enkele prompt. De toepassing werkt via een lichte webapplicatie, is compatibel met standaard webcams en camera’s, en integreert vlot met OBS — de open source-streamingsoftware die wereldwijd door miljoenen makers wordt gebruikt.
“PAIC verlaagt de drempel naar hoogwaardige videoproductie,” klinkt het bij het ontwikkelteam. “We willen livestreaming niet alleen toegankelijker, maar ook expressiever maken.”
De focus ligt nadrukkelijk op individuele makers die snel, flexibel en visueel sterk willen kunnen werken — zonder afhankelijk te zijn van gespecialiseerde postproductie of studio-infrastructuur. De gebruiksvriendelijkheid van het systeem moet vooral creativiteit stimuleren: experimenteren zonder eerst een handleiding van honderd pagina’s te moeten doorploegen.
'PAIC' past in een bredere trend waarbij AI steeds meer realtime inzetbaar wordt in productionele workflows binnen de creatieve sector. Waar AI-tools in het verleden vooral gebruikt werden voor nabewerking, schuift de grens nu steeds meer op naar de livefase van contentproductie. Met toepassingen als PAIC lijkt het tijdperk van de statische livestream stilaan voorbij.
'PAIC' zal de eerste spin-off worden binnen AP Hogeschool, ontstaan in het Immersive Lab!
Bedrijven die interesse hebben in 'PAIC' kunnen mailen naar immersivelab@ap.be