Overslaan en naar de inhoud gaan

Het ultieme 9-stappenplan om als Nederlander in België te komen studeren

© Kathleen Michiels

Verder studeren is voor iedereen een hele stap. Zeker als je dat ook nog eens in het buitenland gaat doen. Andere regeltjes, andere gebruiken, ... Daarom hier het enige echte stappenplan dat je als Nederlander nodig hebt om in België te komen studeren.

1. Kom eens langs voor de infodag

Ook al heb je een goed gevoel bij een hogeschool tijdens een gesprek op een beurs, we raden alle kandidaat-studenten toch aan om ook eens naar een infomoment op één van onze campussen langs te komen. Pas dan kan je echt beslissen of je je goed voelt bij de sfeer, de locatie, de mensen, ... Een (hoge)school en opleiding kiezen is een belangrijke stap, en niet eentje die je neemt zonder de verschillende opties te verkennen.

2. Voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden?

Er zijn enkele verschillen tussen het onderwijslandschap in België en Nederland, waardoor je niet zomaar met elk Nederlands diploma kan starten in het Belgische hoger onderwijs. Daarom even alles op een rijtje:

  • Voor een graduaatsopleiding kan je rechtstreeks inschrijven met een diploma VWO, MBO4 of HAVO-diploma. Indien je een Nederlands HAVO-diploma hebt en in België gedomicilieerd bent, moet je voldaan hebben aan de Belgische leerplicht.
  • Voor een professionele bacheloropleiding kan je rechtstreeks inschrijven met een diploma VWO of MBO4. Studenten met een HAVO-diploma kunnen niet inschrijven. Ze kunnen of een propedeuse afleggen in Nederland, of eerst een graduaatsopleiding volgen en vervolgens een bacheloropleiding (eventueel in verkort programma).
  • Voor een academische bacheloropleiding kan je enkel inschrijven met een VWO-diploma, tenzij je ook weer het getuigschrift van een propedeuse kan voorleggen. Let wel: al onze academische opleidingen zijn artistieke studies, waarvoor je telkens toelatingsproeven moet afleggen.

Voldoe je aan deze voorwaarden? Prima, blijf dan maar verder lezen!

3. Beslist? Schrijf je dan online in.

Dus, je bent al eens langs gekomen op de campus voor een infomoment, en je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden? Prachtig! Nu kan je echt inschrijven. Dat proces (lees er hier meer over) start altijd via de webpagina inschrijven.ap.be. Door dat registratieproces te doorlopen, meld je je aan bij AP zonder dat daar al consequenties aan verbonden zijn. Je vult al je gegevens in, en vervolgens word je door ons studentensecretariaat per mail gecontacteerd om je programma vast te leggen en je inschrijving te voltooien.

4. Finaliseer je inschrijving 

Zoals gezegd verbind je je bij de online preregistratie nog nergens toe, het is enkel een manier om deze vierde stap te vereenvoudigen zodra de inschrijvingsperiode opent. Aangezien wij alle details al van je ontvangen hebben, wordt je echte inschrijving een fluitje van een cent. Dat kan bovendien gewoon van thuis, speciaal hiervoor langskomen op de campus hoeft niet.

5. Studiefinanciering

Ondanks het feit dat je in België komt studeren, kan je toch je Nederlandse studiefinanciering aanvragen. De voorwaarden en regels kan je altijd nakijken op de website van DUO, en de financiering is aan te vragen voor alle opleidingen waarvoor er Nederlandse studiefinanciering bestaat en dat voor de duur van een vergelijkbare Nederlandse studie.

Je mag echter geen vergoeding of toelage ontvangen van de Vlaamse overheid, en zorg ook dat je je studiefinanciering tijdig aanvraagt. DUO raadt aan dit ten laatste drie maanden van tevoren aan te vragen. Dat doe je via het formulier 'Aanvraag studiefinanciering buitenland hoger onderwijs'.

6. Een kamer regelen

Nederlanders gaan op kamer, Vlamingen gaan op kot. Nog een verschil? Gewoon kiezen en het contract tekenen. Geen gedoe met hospiteren en hopen dat je gekozen wordt. Er zijn voldoende koten/kamers te vinden in Antwerpen, en dus valt ook de gemiddelde prijs van 350 euro per maand erg goed mee.

Je start je zoektocht best op studentkotweb.be, een unieke samenwerking tussen de stad Antwerpen, de Antwerpse instellingen voor hoger onderwijs en GATE15, het studentenportaal van Antwerpen. Samen werken ze aan kwaliteitsvolle studentenhuisvesting in Antwerpen en zorgen ze voor neutrale informatie voor studenten en eigenaars.

7. Je verblijfsvergunning regelen

Buitenlandse studenten die zich (tijdelijk) in België willen vestigen bezorgen de nodige documenten aan hun hogeschool of universiteit. De hogeschool of universiteit neemt dan contact op met het loket buitenlandse studenten en laat het dossier starten. De medewerkers van het loket zorgen achter de schermen voor de verwerking van het dossier en de nodige documenten. Vervolgens hangt de procedure af van je eigen keuze

  • Je wordt een kotstudent en je domicilie blijft in Nederland:
    - Je wordt geregistreerd in Antwerpen, en de stad levert onmiddellijk een verblijfsvergunning 'Bijlage 33' af
  • Je verandert je hoofdverblijfplaats naar Antwerpen:
    - Je wordt ingeschreven in het wachtregister
    - De stad lever onmiddellijk een 'verklaring van inschrijving in het wachtregister' af
    - De reële verblijfplaats van de student wordt gecontroleerd door de wijkagent. 
    - Als de student daadwerkelijk woont op de opgegeven verblijfplaats, wordt hij ingeschreven in het vreemdelingenregister. 
    de stad vervangt onmiddellijk de 'verklaring van inschrijving in het wachtregister' door een 'verklaring van inschrijving in het vreemdelingenregister' (= bijlage 8) 

8. Is je verzekering in orde?

Een voorwaarde voor een EU-student die in België komt studeren is dat hij/zij over een ziekteverzekering beschikt die de risico's in België dekt. In principe ben je als student (niet als werknemer) ook in het buitenland verzekerd. Toch kan je dit best even checken bij je zorgverzekeraar, en vraag tegelijk een Europese Ziekteverzekeringskaart aan. Met die kaart krijg je bij een Belgisch ziekenfonds terugbetaling van je medisch noodzakelijke zorg, en dit volgens de Belgische tarieven.

9. Je Velo-kaart aanvragen

De rood-witte Velo-fietsjes zijn intussen niet meer uit het Antwerpse straatbeeld weg te denken. Bijna op elke straathoek van de binnenstad kan je een fietsje ontlenen, en dus ook weer weg zetten. Een eigen fiets is dan ook voor veel studenten overbodig geworden. Voor 55 euro per jaar kan je een abonnement verkrijgen, maar dat kan je best op tijd aanvragen. Door de gigantische populariteit ontstaan er vaak maandenlange wachtrijen.

Gerelateerde artikels