Overslaan en naar de inhoud gaan

Verder studeren? Tips van onze studenten

ap hogeschool studiekeuze

Zin om verder te studeren, maar vind je het lastig om je studiekeuze te maken? Onze studenten delen hun ultieme advies. 

Anais: “Wees 100 procent zeker waar je aan begint, want je moet voor je studies toch wel wat opofferingen doen. Blijf ook absoluut doorgaan, zelfs als het even wat moeilijker gaat. Geef niet te snel op, maar blijf doorzetten.”

Assia: “Ga zeker eens langs tijdens infomomenten. In het begin stond ik er zelf ook een beetje weigerachtig tegenover, maar dat heeft voor mij écht wel de doorslag gegeven. Ik heb lang getwijfeld over mijn studiekeuze. Ik had voor veel vakken goede punten, maar wilde ik daarin wel echt verder? Door naar infodagen te gaan, is dat voor mij duidelijker geworden. Online vind je ook al veel info, maar tijdens zo’n bezoek ter plaatse kan je de sfeer opsnuiven, babbelen met lectoren, direct al je vragen stellen ... Zo ervaar je nog beter wat je kan verwachten en kan je voelen of je echt een klik hebt met de school en studierichting.”

Chelsea: "Denk goed na over wat je zelf graag wil doen en laat je zeker niet beïnvloeden door anderen. Je hoeft in het hoger ook niet per se dezelfde richting te kiezen als in het middelbaar. En als je gekozen opleiding toch niet helemaal blijkt te voldoen aan wat je verwachtte, is het ook helemaal geen schande om van studierichting of school te veranderen. Het leven is te kort om dingen te doen die je niet graag wil!"  

Marijne: Ik denk dat je vooral niet te hard moet afgaan op wat je vrienden of broers/zussen doen. Als studiekiezer pin je je soms wat te hard vast op wat anderen doen, maar dat is niet altijd per se wat jij wil doen. Iedereen is uniek: jij hebt je eigen kwaliteiten, interesses en dromen, en het is belangrijk om daaraan vast te houden. Ik ben als enige uit mijn klas iets anders gaan studeren. In het begin voelde dat best eng en alleen, maar ik heb nog geen seconde spijt gehad.”

Mohamed: “Kies iets wat je graag doet. Dat is héél belangrijk. Studeren is op zich zwaar genoeg, dus enkel zo zal je er plezier aan beleven en het kunnen volhouden. Verder moet je ook gewoon geduld hebben. In het begin komt er heel veel op je af - dat heb ik zelf ook ervaren - maar er komt gaandeweg wel meer orde in de chaos. En als dat niet het geval is: tijdig hulp vragen.” 

Youssef: “Vraag eens de mening van je titularis of een leerkracht die jou goed kent. Die hebben meestal al honderden andere leerlingen geholpen om hun studiekeuze te maken en hebben daar dus wel wat ervaring mee. Doe zelf natuurlijk ook voldoende research: surf naar websites, lees brochures, vergelijk richtingen … Klinken de vakken jou interessant? Lijkt dit iets wat je binnen 10 jaar nog graag zou doen of ga je het tegen dan al beu zijn? Zo moet het normaal wel lukken om een goede keuze te maken.“

Samyah: “Probeer het gewoon! Je hebt niets te verliezen. Als het niet lukt, dan lukt het niet. Maar dan heb je wel geprobeerd en heb je jezelf niets te verwijten. Geloof gewoon in jezelf. en ga voor je dromen.”

Tamara: “Waag gewoon de sprong en probeer, want er zit meer in jezelf dan je denkt. Ook ik heb mezelf veel te lang onderschat. Ik denk dat er veel mensen zijn die met ouder te worden merken dat hun vroegere studie of huidige job eigenlijk toch niet hun ding is. Kijk maar naar mij. (lacht) Het is echter nooit te laat om daar iets aan te doen!” 

Last van studiekeuzestress?

Gerelateerde artikels