Overslaan en naar de inhoud gaan

Exclusieve speeddate in het UZ Antwerpen voor onze eerstejaars Office Management

AP-studentes Medical management assistant op speedate in UZA
© AP-studentes Medical management assistant op speedate in UZA

Een blik achter de schermen van het UZA? Die eer viel te beurt aan onze eerstejaarsstudenten van de opleiding Office Management. Zij hadden de exclusieve gelegenheid om kennis te maken met de vele facetten van een job als ‘Health care management assistant’. Verschillende weken na elkaar werd de vertrouwde campus ingeruild voor het grote onbekende UZA. In kleine groepjes werden onze studenten ondergedompeld in het beroep dat hen later te wachten staat. Doel van dit project is dan ook om onze jongeren vanaf het eerste moment een juist beeld te geven van hun beroepsmogelijkheden.

Na een korte toelichting over het UZA als bedrijf, haar structuur, de vele diensten en jobmogelijkheden gingen onze studenten op eigen houtje op pad doorheen de vele wandelgangen. Ze maakten kennis met de collega’s van zeer uiteenlopende afdelingen: NKO, Pediatrie, Centrale balie, ... Zo konden ze ervaren dat elke dienst haar eigen manier van werken heeft. Ook de materie, het vakjargon, de patiëntenzorg en opvang is op geen enkele afdeling dezelfde.

Eén van onze studenten was Tine Van Dessel. Zij vertelt: ‘Het was een enorm leerrijk en boeiend bezoek, omdat wij zo konden zien hoe onze job op de werkvloer zal zijn. Wij zullen een enorm grote verantwoordelijkheid hebben, omdat wij ervoor zorgen dat elke patiënt wordt verder geholpen met vragen en elke patiënt een afspraak heeft bij de dokter. Flexibiliteit is een enorm belangrijke competentie aangezien je soms meerdere zaken tegelijk zal moeten doen.’

Veel meer dan een uitvoerend ‘assistant’

Ook studente Amber Vercammen vond het bezoek naar de toekomstige werkvloer een grote meerwaarde: ‘‘Dankzij deze ervaring ben ik nu nog meer overtuigd van een ‘juiste studiekeuze’, dankzij de goede en volledige uitleg over wat onze job later gaat inhouden. Wat ik ook een groot pluspunt vind, is dat je later met het diploma van ‘health care manager’ op heel veel verschillende afdelingen kan werken, wat zorgt voor veel mogelijkheden tot variatie.’

foto4_1.jpg

De dag van vandaag zijn ‘Health care management assistants’ dé spilfiguren om een vloeiend patiëntentraject te garanderen en de bijhorende administratie in goede banen te leiden. Naast een uitgebreid pakket aan administratieve skills en medische achtergrondkennis, zal een goede assistant ook moeten beschikken over een goede talenkennis. Kwaliteiten als discreet, vriendelijk, geduldig en stressbestendig zijn onmisbaar.

Knelpuntberoep

Het beroep van ‘health care management’ is ondanks het digitale tijdperk een knelpuntberoep. Een persoonlijke patiëntencontact en begeleiding, het bijstaan van de verpleegéénheid op administratief vlak, verslaggeving bij wetenschappelijk onderzoek en andere commissies blijven immers noodzakelijk en wenselijk.

Jolijn Apers, beleidsmedewerker en overkoepelend coördinator van alle medische Secretariaten Poli, vertelt: ‘Alleen al in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) werken momenteel een 200-tal Medical Management Assistants, op verschillende secretariaten en in verschillende functies. We hebben voortdurend nood aan goed opgeleide organisatorische en administratieve krachten met een medische achtergrond die mee praktijken en verpleegéénheden kunnen managen. De medische secretaresse van vroeger bestaat écht niet meer. De meeste studenten krijgen na een positieve stage, onmiddellijk een contract. Het is een verkeerde perceptie dat dit beroep enkel weggelegd is voor vrouwen. Mannen zijn meer dan welkom. 

Gerelateerde artikels